Almás lepény

Almás lepény

Az alma egész évben elérhető, ki az édese fajtát, ki a savanykásabbat, ezért a tölteléket mindenki saját ízlésére alakítsa.

4 személyre

  • A tésztához:
  • 40 dkg tönkölyliszt világos
  • 10 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál joghurt

Az almás töltelékhez:

  • 1.3 kg alma tisztítva
  • cukor ízlés szerint
  • fahéj ízlés szerint
  • porított nádcukor a tetejére
  • fahéj a tetejére
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Vajat liszttel elmorzsoljuk, hozzákerül a cukor, sütőpor, tojás és a joghurt. A hozzávalókból puha, de jól kezelhető tészta alakul ki. Amíg a töltelék elkészült zárt tálban hűtőszekrényben pihentetjük.

Töltelékhez a megtisztított almát lereszeljük, majd addig pároljuk amíg a hozzáadott cukor elolvad, belekeverjük az őrölt fahéjat.

A tésztát kétfelé vesszük, lisztezett munkalapon kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt, 28x40 cm-es tepsibe simítjuk az egyik lapot.

Ráöntjük a kihűlt almás tölteléket, majd befedjük a kinyújtott másik lappal. Tetejét villával megszurkáljuk.

180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsült.

Tálaláskor porított nádcukorban elkevert fahéjat szórhatunk rá.