Almás pite recept
Beküldő: MaMarika Nehézség: Elkészítési idő: 50 perc
Megnézték: |
Ez egy régi családi pite recept, még édesanyám készítette így az almás pitét. Ő nem tett a tésztájába citromhéjat, de én szeretem benne az ízét. Én is zsírt teszek a tésztába, mert omlósabb tőle, mint a margarintól. Természetesen margarinnal is készíthető, de abból 25 dkg kell bele, és egy evőkanállal kevesebb tejföl.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 20 dkg zsír
- 45 dkg liszt
- 1 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 pohár tejföl
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- liszt a tészta nyújtásához
A töltelékhez:
- 1.5 kg alma
- 3 evőkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- ha nem elég savanykás az almánk, akkor citromlé
Elkészítés
Az almát megmossuk, meghámozzuk, és tésztareszelőn lereszeljük. A lereszelt alma levét kinyomkodjuk, belekeverjük a cukrot, a fahéjat és megkóstoljuk, hogy elég édes – savas-e. Ha kell, ízesítjük. (Az alma levét leszűrjük, és frissen megisszuk.)
A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a zsírral, és belekeverjük a többi hozzávalót. Két részre osztjuk, mindkét részt tepsi nagyságúra nyújtjuk. Az egyik tésztát a tepsi aljára terítjük, megszórjuk a zsemlemorzsával, az almát egyenletesen elosztjuk rajta, majd a tészta másik felével betakarjuk.
Villával megszurkáljuk a tészta tetejét, és előmelegített 200 °C-os sütőbe tesszük. 10 perc után 170 °C-ra mérsékeljük a sütő hőmérsékletét, és még kb. 20 percig sütjük. Kockára vágva, vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.