Almás pite

Almás pite

Több különböző receptből lett összekovácsolva ez az almás pite recept. Nagyon finom, a párom imádja!

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 35 dkg liszt
  • 18 dkg margarin (kockákra vágott)
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 5 cl víz

A töltelékhez:

  • 8 db alma
  • 13 dkg cukor
  • 2.5 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 kávéskanál szegfűszeg
  • 1 evőkanál citromlé
  • 4 dkg vaj a tetejére

Tojáshabhoz:

  • 2 db tojásfehérje
  • 10 dkg cukor
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tészta összetevőit homogén masszává gyúrjuk, majd celofánba csomagolva hűtőbe rakjuk 15-20 percre (aki siet, a fagyóba is beteheti, kb. 5 percre). Addig elkészítjük a tölteléket: az almákat megmossuk, megpucoljuk és vékony cikkekre vágjuk. Beletesszük egy tálba és meglocsoljuk citromlével. A felszeletelt almát a liszttel, fűszerekkel és a cukorral összekeverjük, de vigyázzunk, nehogy összetörjük az almát.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztát, a hűtőből kivéve két részre osztjuk, az egyik kicsit nagyobb legyen, az lesz az alapja a sütinek, a kisebb pedig a teteje. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát és a margarinnal kikent porcelán piteformába fektetjük, úgy hogy az oldalához is odanyomkodjuk. (legyen egy kis felesleg, kinyúló tészta része) Ha jól belenyomkodtuk a formába, akkor villával megszurkáljuk és beleöntjük a tölteléket, jól eligazgatjuk benne, hogy mindenhová jusson, ne maradjanak ki rések. Tetejére szórunk apró kockákra vágott vajat/margarint.

A másik tésztát is kinyújtjuk és ráfektetjük a töltelékre. Ennél sem baj, ha kicsi felesleg van. Most levághatjuk a felesleges tésztát róla. Jól összenyomkodjuk a tésztákat, hogy sehol ne tudjon kifolyni a töltelék. A maradék tésztával díszíthetjük a tetejét. A tetejét is megszurkáljuk villával.

Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Amikor már majdnem kész, elkészítjük a tojáshabot. (tojásfehérjét kemény, sűrű masszává verjük a cukorral) Ha kész a hab, akkor kivesszük a sütőből a pitét, a habot a tetejére kanalazzuk és még 1-2 percig sütjük. Aki nem szereti a tojáshabot, az tojással kenje le a sütemény tetejét és így süsse pirosra. Langyosan vagy hidegen fogyasszuk.