Almás pite recept

Almás pite
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Gizi

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
7151

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Omlós tészta, gazdag almás töltelékkel.

4 személyre

  • Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 0.5 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 3 evőkanál sárgabaracklekvár a tészta kenéséhez

Töltelék hozzávalói:

  • 1.5 kg alma (édes)
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 mokkáskanál szerecsendió
  • őrölt fahéj (ízlés szerint)
  • mazsola

A szóráshoz:

  • darát dió
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot. Végül adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (amennyiben szükséges egy pici hideg vizet adhatunk hozzá, hogy a tészta könnyen nyújtható legyen, de ez a liszttől függ)

Ezután csippentsük le az 1/3-át, majd tegyük be a hűtőbe. A maradék tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a piteformát. (Én egy nagyobb darab folcpak fóliát szórok meg liszttel, majd azon nyújtom ki a tésztát. Azután óvatosan alányúlok és a fóliával együtt átfordítom a piteformába.)

Ezután tegyük be a hűtőbe, még a tölteléket elkészítjük.

Az almát hámozzuk meg, majd nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük le. Ezután szórjuk meg a kristálycukorral, a szerecsendióval, és ízlés szerint őrölt fahéjjal. Hagyjuk legalább egy fél óráig állni, majd lazán nyomkodjuk ki a levét. (vigyázzunk nehogy nagyon kinyomkodjuk a levét, mert akkor száraz lesz a töltelék) Ezután reszeljük hozzá a citrom héját, adjuk hozzá a mazsolát, és keverjük össze.

A darált diót keverjük össze a porcukorral és a vaníliás cukorral.

A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd kenjük meg a sárgabaracklekvárral. Ezután szórjuk meg a diós-cukros keverékkel, majd fedjük be egyenletesen az almával.

A maradék tésztát szintén vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki. Ezután vágjuk fel ízlés szerinti csíkokra, majd rácsozzuk be vele a pite tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

Közben keverjünk simára 1 evőkanál sárgabaracklekvárt 1 evőkanál vízzel.

Amikor a pite teteje már kezd szép színt kapni, vegyük ki a sütőből és kenjük le a rácsokat a felhígított lekvárral. Ezután tegyük vissza a sütőbe és süssük készre a pitét. Ezt a lekenést el is hagyhatjuk!!!!

Tálalás előtt hűtsük ki a pitét, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral. Ezután szeleteljük fel és úgy kínáljuk.


Almás pite recepthez kapcsolódó receptek

Almás pite

Almás pite

Omlós tészta, gazdag almás töltelékkel.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés