Almás pitetorta recept

Almás pitetorta
3.5 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
1613

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Szinte minden országnak megvannak a már-már nemzeti eledelnek számító pitéi, amelyek döntően európai országokból indultak világhódító útjukra. A pite nálunk általában nagy, négyszögletű tepsiben készül, kerek formában pitetortát is süthetünk.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A töltelékhez:

  • 2 kg Idared vagy Starking alma
  • 20 dkg barna nádcukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 db biocitrom reszelt héja és leve

Az omlós tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 12.5 dkg porcukor
  • 20 g bourbon vaníliás cukor
  • 10 g sütőpor
  • 2 db tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl

Továbbá:

  • 60 g zsemlemorzsa vagy darált mogyoró, dió
  • 1 db tojássárgája a kenéshez
  • porcukor

Elkészítés

1. Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a citromhéjat és levét. Mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét elfövi (30-40 perc). Hagyjuk kihűlni.

2. Közben az omlós tésztához elmorzsoljuk a lisztben a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojásokat és tojássárgákat, 1 csipet sót és a tejfölt, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tésztát kinyújtjuk, és a piteformába illesztjük. A széleit levágjuk a tenyerünk szélével,és az alját lenyomkodjuk egyenletesre. Megszurkáljuk villával az alját. Megszórjuk édes morzsával, vagy pirított mogyoróval, és az almát ráterítjük. A tészta maradékából csíkokat vágunk ki derelyevágóval, és berácsozzuk vele a pitét.

4. Tetejét megkenjük a tojássárgájával, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük 40 perc.

5. A formában hagyjuk kihűlni, tálaláskor tetszőleges szeletekre vágjuk, és megszórjuk porcukorral.


Almás pitetorta recepthez kapcsolódó receptek

Almás pitetorta

Almás pitetorta

Szinte minden országnak megvannak a már-már nemzeti eledelnek számító pitéi, amelyek döntően európai országokból indultak világhódító útjukra. A pite nálunk általában nagy, négyszögletű tepsiben készül, kerek formában pitetortát…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés