Almás rakott padlizsán recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Ezt a friss paradicsomszósszal "fűszerezett", különleges rakott ételt vegetáriánus főételként és zöldségköretként egyaránt kínálhatjuk.
- 500 g padlizsán 1 cm-es szeletekre vágva
- 300 g főzőalma vagy fanyar desszertalma magház nélkül és 5 mm-es szeletekre vágva
- só
- fekete bors
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál összevágott friss petrezselyem
- 1 evőkanál összevágott friss kakukkfű
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 500 g ovális paradicsom meghámozva, kimagozva és összevágva
A díszítéshez:
- 1 evőkanál összevágott, friss fűszernövény, pl. petrezselyem és kakukkfű
Elkészítés
Sózzuk meg a padlizsánszeletek mindkét oldalát, és egy szűrőedényben 30 percre tegyük félre.
A mártás elkészítéséhez az összes hozzávalót tegyük háztartási robotgépbe, és keverjük simára. Kézi mixert is használhatunk. Tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra (gázsütő: 7. fokozat). Közepes-nagy lángon forrósítsunk fel egy bordás fenekű, öntöttvas serpenyőt vagy egy vastag falú serpenyőt. Öblítsük le a padlizsánszeleteket, itassuk őket szárazra, és pirítsuk 2-3 percig mindkét oldalukat, amíg megpuhulnak és megbarnulnak.
Tegyük a padlizsán felét egy rétegben egy 25x20 cm- es tűzálló tálba, és egyenletesen terítsünk szét rajta 2 evőkanálnyi mártást. Borítsuk be az almával, majd újabb 2 evőkanálnyi mártással. Tegyük rá a maradék padlizsánt, és a mártásmaradékot simítsuk el a tetején. Süssük 30 percig.
Tálalás előtt szórjuk be a fűszernövényekkel. Egyformán ízletes melegen vagy szobahőmérsékleten. Kínálhatjuk vegetáriánus főételként vörös vagy barna rizzsel, vagy körítésként roston sült disznóhúshoz.
A recept tápértéke:
Tápérték adagonként,
Energia 554 kJ (132 kcal),
Szénhidrát 17 g,
Fehérje 3 g,
Zsír 7 g (ebből telített zsír 1 g)