Almás rétes recept

Almás rétes
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
2531

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A leheletvékony rétestésztába burkolva a gyümölcsök, például az alma, a meggy vagy a sárgabarack lédúsak maradnak és megőrzik aromájukat. A hazánkban is népszerű rétes Ausztriában nemzeti specialitásnak számít. Melegen és hidegen egyaránt finom.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A rétestésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 db tojás
  • 1.25 dl langyos víz
  • 1 evőkanál vaj

A töltelékhez:

  • 2 kg savanykás alma
  • 12 dkg vaj
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 7 dkg mazsola
  • 7 dkg mandula
  • 1 kiskanál fahéj
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál porcukor

Elkészítés

A tészta elkészítéshez szitáljuk a lisztet gyúródeszkára, és alakítsunk ki a közepén mélyedést. Öntsük bele az olajat, a tojást, egy csipet sót, valamint az 1,25 dl langyos vizet, és egy késsel, a kupac széle felől haladva, keverjük össze a liszttel. A felsorolt hozzávalókat kézi mixer habverőjével is összekeverhetjük.

Gyúrjuk tovább kézzel, amíg sima tésztát nem kapunk. Formáljunk belőle cipót, borítsunk rá egy felfordított, felmelegített öblös tálat, és hagyjuk 45 percig állni.

Közben a tálat többször melegítsük fel.

A töltelékhez olvasszunk fel 10 dkg vajat, és pirítsuk meg benne a zsemlemorzsát. Áztassuk be a mazsolát langyos vízbe kb. 15 percre, majd csöpögtessük le. Mossuk meg az almát, hámozzuk meg, távolítsuk el a magházát, és a húsát vágjuk vékony szeletekre. Forrázzuk le a mandulát, húzzuk le a héját, és a magokat daraboljuk fel. A mazsolát, az almát, a mandulát, a fahéjat és a cukrot keverjük össze a zsemlemorzsával.

Terítsünk ki egy tiszta konyharuhát, és jól lisztezzük be. Tegyük rá a tésztacipót, és nyújtsuk ki vékonyra a nyújtófával.

Olvasszuk meg a vajat, és kenjük a tésztára. Lisztezzük be a kezünket, és nyúljunk a tészta alá, hogy minden irányba széthúzhassuk. Addig húzzuk, amíg a tészta annyira el nem vékonyodik, hogy átlátszik rajta az alatta lévő konyharuha mintázata.

Kenjük el egyenletesen a tölteléket a tésztán, ügyelve, hogy a szélén és a végein elegendő részt szabadon hagyjunk. Emeljük fel a konyharuhát a keskenyebbik oldalánál fogva,és segítségével óvatosan göngyöljük fel a rétest. Ezután jól nyomkodjuk össze a tekercs végeit és oldalát.

Kenjünk ki egy tepsit, és tegyük rá óvatosan a rétest. Egy lábasban olvasszuk fel a maradék vajat, és kenjük be vele a tésztát. Melegítsük elő a sütőt. Süssük a rétest 30-40 percig. Vegyük ki, és még melegen hintsük meg porcukorral.

Más változat: A meggyes réteshez gyúrjuk össze a lisztet 3 evőkanál olajjal, 1 tojássárgájával, csipetnyi sóval és 1,25 dl langyos vízzel, amíg ruganyos tésztát nem kapunk. Formáljuk cipó alakúra, burkoljuk pergamenpapírba, és hagyjuk lefedve, langyos helyen 30-45 percig pihenni. A töltelékhez magozzunk ki 50 dkg meggyet. Keverjük össze 10 dkg darált mogyoróval és 10 dkg zsemlemorzsával. Válasszuk szét 2 tojás sárgáját a fehérjétől, és a tojássárgáját keverjük össze 50 dkg sovány túróval, 20 dkg főzőtejszínnel, 7,5 dkg cukorral, 2 evőkanál vaníliás cukorral, 1 kiskanál citromhéjjal és 1 csipetnyi sóval. Verjünk a tojásfehérjéből kemény habot, és a meggyes-mogyorós keverékkel együtt kanalanként, óvatosan forgassuk a túrós-tojásos masszába. Vágjuk a tésztát két, egyenlő nagyságú darabra, nyújtsuk ki, kenjük rá a tölteléket, és göngyöljük fel a fent leírtak szerint. Kenjünk ki egy tepsit, és tegyük bele a két rudat. Forrósítsunk fel 5 dkg vajat és 2,5 dl tejet, keverjük el 5 dkg mézzel és 1 tojással, és öntsük a rétes köré. Tegyük a tepsit a hideg sütő középső szintjére, és süssük kb. 50 percig, közben többször locsoljuk meg.

Tipp:

Felső/alsó láng: 200 °C
Gáz: 3-4. fokozat

JÓ, HA TUDJUK
Ha a konyharuhát ételek elkészítéséhez segédeszközként használjuk, nem kell kikeményíteni.


Almás rétes recepthez kapcsolódó receptek

Almás rétes

Almás rétes

A leheletvékony rétestésztába burkolva a gyümölcsök, például az alma, a meggy vagy a sárgabarack lédúsak maradnak és megőrzik aromájukat. A hazánkban is népszerű rétes Ausztriában nemzeti specialitásnak számít. Melegen és hidegen egyaránt…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés