Almás rétes bécsi módra recept

Almás rétes bécsi módra
4.5 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
5217

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A leheletvékony tésztába burkolt gyümölcsök, pl. az alma, a meggy vagy a sárgabarack lédúsak maradnak, és megőrzik aromájukat. Ez az eredeti osztrák ínyencség akkor a legfinomabb, ha melegen tálaljuk és vaníliakrémet adunk hozzá.

6 személyre

  • 25 dkg liszt, és egy kevés a formázáshoz
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál vaj
  • zsiradék a tepsihez

A töltelékhez:

  • 12.5 dkg vaj
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 7.5 dkg mazsola
  • 2 kg savanykás alma
  • 7.5 dkg darabolt mandula
  • 1 kiskanál fahéj
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál porcukor

Elkészítés

A tésztához a munkalapra szitáljuk a lisztet. A közepében kialakítunk egy kis mélyedést, melybe beletesszük az étolajat, a tojást, a sót, valamint 1,25 dl langyos vizet. Egy késsel, a kupac széle felől haladva összedolgozzuk a hozzávalókat (természetesen kézi mixer habverőjével is összekeverhetjük).

Kézzel jó 10 percig gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Cipót formálunk belőle, ráborítunk egy felmelegített öblös tálat, és 45 percig pihentetjük. Közben a tálat egy időnként meleg vízbe mártott konyharuhával melegen tartjuk.

A töltelékhez serpenyőben felolvasztunk 10 dkg vajat, és megpirítjuk benne a zsemlemorzsát. A mazsolát 15 percre langyos vízbe áztatjuk, majd lecsepegtetjük. Meghámozzuk az almát, a magházát eltávolítjuk, és a húsát vékony gerezdekre vágjuk. A mazsolát, az almagerezdeket, a mandulát, a fahéjat és a cukrot összekeverjük a zsemlemorzsával.

Kiterítünk egy tiszta (lehetőleg mintás) konyharuhát, és vastagon belisztezzük. Rátesszük a tésztacipót, és nagyon vékonyra kinyújtjuk.

Felolvasztunk 1 evőkanálnyi vajat, és kenőtollal vagy ecsettel a tésztára kenjük. Belisztezzük a kezünket, a tésztát a kézfejünkre fektetjük, és középről a széle felé húzzuk. Addig nyújtjuk, amíg annyira el nem vékonyodik, hogy átlátszik rajta az alatta lévő konyharuha mintázata.

A tölteléket egyenletesen szétkenjük a tésztán, ügyelve arra, hogy a szélein megfelelő részt szabadon hagyjunk. A konyharuhát a hozzánk közelebb eső keskenyebbik oldalánál fogva óvatosan felemeljük, és a rétest a konyharuha segítségével felgöngyöljük. Ezután a tekercs végeit és az oldalát jól összenyomkodjuk.

A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük. Kikenjük a tepsit, és óvatosan rátesszük a rétest. Felolvasztjuk a maradék vajat, és a rétesre kenjük. 30–40 perc alatt kisütjük, és még melegen meghintjük porcukorral.

Tipp:

Meggyes-túrós rétes - Elkészítjük a tésztát a recept szerint. A töltelékhez megmosunk és kimagozunk 50 dkg meggyet. 10 dkg darált mogyorót és 10 dkg zsemlemorzsát adunk hozzá. 2 tojássárgáját összekeverünk 50 dkg sovány túróval, 2 dl főzőtejszínnel, 7,5 dkg cukorral, 2 evőkanál vaníliás cukorral, 1 kiskanálnyi citromhéjjal és 1 csipetnyi sóval. Utána 2 tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a meggyes-mogyorós keverékkel együtt, kanalanként óvatosan a túrós-tojásos masszába forgatjuk. A tésztát két egyenlő darabra vágjuk, kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket, és felgöngyöljük. Kikenünk egy hosszúkás tűzálló tálat, és beletesszük a két rudat. Felforrósítunk 5 dkg vajat és 2,5 dl tejet, elkeverjük 5 dkg mézzel és 1 tojással, és a rétes köré öntjük. Az ismertetett módon kisütjük. Különleges alkalmakra ajánljuk a töltelék calvadosszal ízesített változatát, melybe darabolt mandula helyett mandulaforgácsot keverünk. A mandulaforgácsnak még finomabb aromája lesz, ha serpenyőben kissé megpörköljük.


Almás rétes bécsi módra

Almás rétes bécsi módra

A leheletvékony tésztába burkolt gyümölcsök, pl. az alma, a meggy vagy a sárgabarack lédúsak maradnak, és megőrzik aromájukat. Ez az eredeti osztrák ínyencség akkor…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés