Almás rizottó recept
Beküldő: TV Paprika Magazin Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Mi a csülökpörkölt ellentéte? Az almás rizottó!
A recept hozzávalói ( személyre)
- 2 db alma, hámozva és felkockázva
- 0.5 evőkanál reszelt citromhéj
- 4 dkg vaj
- 1.5 liter zöldségalaplé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 35 dkg rizottó rizs
- 5 evőkanál száraz fehérbor
- 2 evőkanál reszelt parmezán
- 1 evőkanál Worcestershireszósz
- só, bors
Elkészítés
Az almát és a citromhéjat lobogó vízben 4-5 percig forraljuk.
A vízből kivéve lecsepegtetjük őket, a citromhéjat félretesszük.
2,5 dkg vajat egy edényben felhevítünk, majd hozzáadjuk az
almát, és 5 percig lassan kevergetve pároljuk.
Egy másik edényben felforraljuk a zöldségalaplét.
Az olívaolajat egy serpenyőben felhevítjük, hozzáöntjük a
rizst, és elkeverjük úgy, hogy a rizsszemeket bevonja az olaj.
Hozzáöntjük a bort, és addig forraljuk, amíg el nem párolog.
Annyi alaplét öntünk rá, hogy a rizst ellepje, majd forralni
kezdjük. Az elpárolgott alaplét kevergetés mellett folyamatosan pótoljuk, míg a rizs meg nem fő. (kb.18-20 perc).
A forrás után 6 perccel hozzáadjuk az almát.
Amikor a rizs már majdnem kész, hozzákeverjük a parmezánt,
a Worcestershire-szószt és a maradék vajat. Ízlés szerint
sózzuk, borsozzuk.