Almás zeller recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
Válasszunk kemény húsú, savanykás almafajtát, amely jól illik a zellerhez.
- 1 szál halványító zeller
- 3 db piros, savanykás alma
- 12 db zsályalevél
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 db nagy gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- 1.5 dl száraz fehérbor ízlés szerint
- só és fekete bors
- 2 evőkanál kapribogyó
Elkészítés
A zellert megtisztítjuk, a zellerszárakat félkör alakú szeletekre vágjuk, megmossuk, szárazra töröljük és félretesszük.
Az almákat megmossuk, négyfelé vágjuk, eltávolítjuk a magházukat, a negyedeket kockákra vágjuk és félretesszük.
A zsályaleveleket megmossuk, szárazra töröljük és csíkokra vágjuk. Egy nagy serpenyőben jól felforrósítjuk az olajat. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk és a serpenyőbe dobjuk. Hozzáadjuk a zsályát. A zsályát és a fokhagymát néhány másodpercig pirítjuk, hozzáadjuk a zellert, az almát és a babérlevelet, majd jól összekeverjük.
Egy perc után annyi bort öntünk az almás zellerre, hogy elfedje. Magas hőfokon, időnként megkevergetve addig főzzük, amíg a zeller megfő, de még ropogós marad. Ha kell, még hozzáöntünk egy kevés bort.
Amikor a zeller megfőtt, ízlés szerint beletesszük a kapribogyót. Sóval, borssal ízesítjük, kivesszük a babérlevelet és azonnal tálaljuk.
A recept tápértéke:
TÁPÉRTÉK EGY ADAGBAN: 141 kcal/592 kJ energia, 13 g szénhidrát, 1 g fehérje, 7 g zsír (ebből 1 g telített zsírsav), vitaminok: B-vitaminok és E-vitamin.