Almás zellerkrém leves

Almás zellerkrém leves

Nagyon nehéz a páromat rávenni, hogy a zöldségeket megegye a levesben, ezért próbálok olyan leveseket készíteni (krémlevesek) amiben elfogyasztja azokat. Ilyen kedvenc leves lett a zellerkrém is.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 db közepes zellergumó
  • 2 db savanykás alma
  • 1 db nagyobb burgonya
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 2 dl tejszín
  • 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 db húsleves kocka (ha van maradék húslevesünk, akkor az még jobb)
  • őrölt fehér bors

A tálaláshoz:

  • pirított kiflikarika, kissé megfokhagymázva
  • reszelt sajt (lehet sima vagy füstölt, ízlés szerint)
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A megolvasztott vajon megpárolom a megtisztított, és apró kockára vágott zellert, almát, burgonyát, majd felöntöm 1 liter vízzel. (Amennyiben van maradék húsleves, akkor azt használom el.) Húsleves hiányában leveskockát használok, ez lehet tyúk-, vagy marhahúsleves kocka is.

Jó puhára főzöm a zöldségeket, kóstolás után, ha kell után sózom. Amint megpuhultak a zöldségek, botmixerrel pürésítem, belekerül a szerecsendió, bors. A tejszínt egy nagyobb edénybe öntöm, és hozzámerek a forró levesből, elkeverem, majd az összeset a levesbe öntöm. Ezzel már nem kell tovább forralni. Tálaláskor a leves tetejére szórjuk a kiflikarikákat, és erre a reszelt sajtot.