Álom diós-kávés sütemény recept
Beküldő: Tündi konyha Nehézség: Elkészítési idő: 75 perc
Megnézték: |
Karácsonyra sütöttem utoljára süteményt, így a családomnak már kezdett hiányozni egy kis nyalánkság. Ezt a receptet már rég kiszemeltem, és hétvégén el is készítettem. Mindenkinek szívből ajánlom az elkészítését, aki egy fenséges ízutazásba akar részt venni! ;) A diós piskótatésztán egy nagyon finom diós-kávés krém található, a teteje pedig csokoládéval van leöntve. Ennek a sütinek izgalmas ízvilága van - mint tudjuk a dió és a kávé csodás harmóniában állnak egymással. Ez a sütemény is már a kedvenceink közé tartozik! :)
A recept hozzávalói ( személyre)
Tészta:
- 3 evőkanál liszt
- 6 db tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 15 dkg darált dió
- 0.5 csomag sütőpor
- 1 csipet só
Krém:
- 3 dl tej
- 3 evőkanál liszt
- 1 evőkanál őrölt kávé
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg ráma margarin (szobahőmérsékletű)
- 18 dkg porcukor
- 5 evőkanál darált dió
Tetejére:
- 15 dkg étcsokoládé
- 5 dkg ráma margarin (olvasztott)
Elkészítés
8 személyre a tepsi mérete: 20cm x 36cm
1. Elválasztjuk a tojások fehérjét a sárgájától. A fehérjét a 15 dkg cukornak kb. a felével kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral fehéredésig keverjük. A lisztbe belekeverjük a diót, a sütőport és a sót. A kemény habhoz először a cukros tojássárgáját keverjük bele óvatosan (levegősen), majd a lisztes keveréket.
2. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha megsült a tészta, hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt és visszahelyezzük a tepsibe.
3. A tejet beleöntjük egy lábosba és csomómentesen elkeverjük benne a lisztet, a kávét és a vaníliás cukrot. Folytonos keverés mellett sűrűre főzzük (pudingszerűre), majd félretesszük hűlni (időnként megkevergetjük).
4. A margarint a porcukorral jól összekeverjük, majd a KIHŰLT krémet hozzáadjuk és gépi habverővel jól összekeverjük, majd végül belekeverjük a diót.
5. A tésztára a krémet egyenletesen rákenjük. Mikróban megolvasztjuk a margarint és a vízgőz felett megolvasztott csokoládéhoz keverjük, majd ráöntjük a krém tetejére és szépen elsimítjuk.
6. Hűtőbe tesszük, míg meg nem dermed a csokoládé a tetején, majd hosszúkás szeletekre felvágjuk és tálaljuk.