Amerikai currys csirke recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 45 perc
Megnézték: |
A hagyományos amerikai étel receptje a 19. században keletkezett – ekkoriban az indiai curryt tartották a világ legegzotikusabb fűszerének. Választhatjuk a nálunk közkedvelt csirkepörkölt helyett ugyanis, az egészséges, vérnyomáscsökkentő étrendbe jobban beilleszthető.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 2 kiskanál olívaolaj
- 4 db csirkemellfilé bőr nélkül
- 1 db vékonyra felkarikázott vöröshagyma
- 3 db finomra vágott fokhagymagerezd
- 1 evőkanál currypor
- 30 dkg darabolt konzerv paradicsom hozzáadott só nélkül
- 2.5 dkg vékonyan felszeletelt aszalt sárgabarack
- 0.5 kiskanál szárított kakukkfű
- 2.5 dkg mandulapehely
- bors ízlés szerint
Elkészítés
Egy nagy, nyeles teflonlábasban, közepes lángon felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a csirkehúst, oldalanként néhány percig pirítjuk, majd egy tányérba szedjük.
Ezután a hagymát és a fokhagymát tesszük az edénybe, majd az olajon megfonnyasztjuk őket.
Megszórjuk a curryporral, és 1 percig tovább pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot (a levével együtt), a sárgabarackot és a kakukkfüvet, megborsozzuk, és felforraljuk.
A húst a lével együtt, amit eresztett, visszatesszük a lábasba. Lefedjük, és takaréklángon puhára főzzük. Mandulapehellyel megszórva tálaljuk. (A kihűlt ételt fogyasztás előtt előmelegített sütőben, 160 °C-on [gázsütőnél 3-as fokozat] melegítjük fel.)
Tipp:
• Noha a recept nevében „amerikai csirke” szerepel, pulykamellből is elkészíthetjük. Sokan mazsolával szeretik: adjunk a szószhoz 7,5 dkg-nyit. Tavasszal és nyáron a konzerv paradicsom helyett vágjunk össze 3 meghámozott, közepes nagyságú, friss paradicsomot.
Miért egészséges?
• A paradicsomban lévő, likopin nevű fitovegyület csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Ahhoz azonban, hogy ez a hatás érvényesülhessen, a paradicsomos ételt kevés zsírral kell elkészíteni. A narancssárga és a piros színű gyümölcsök és zöldségek(mangó, vörös káposzta, piros húsú paprika) sok béta-karotint (az A-vitamin előanyaga) és C-vitamint tartalmaznak. Mindkettő antioxidáns, véd a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségekkel szemben. Az aszalt sárgabarack szintén gazdag béta-karotinban, és magas az élelmirost-tartalman
A recept tápértéke:
Energia 240 kcal, zsír 7 g (ebből telített 1 g), fehérje, 36 g, szénhidrát 7 g, nátrium 127 mg (só 0,31 g), élelmi rost 2 g., Hasznos káliumforrás (926 mg)