Angol karácsonyi gyümölcskenyér

Angol karácsonyi gyümölcskenyér

Ezt a hagyományosnál könnyebb gyümölcskenyeret, amit az angolok karácsonyi pudingnak neveznek, a sherrybe és narancslébe áztatott gyümölcs teszi ízletessé. Konyakos mártással tálalva igen finom.

1 személyre

  • 1 db nagy sárgarépa lereszelve
  • 2 db felvert tojás
  • 25 dkg mazsola
  • 8.5 dkg aszalt sárgabarack durvára vágva
  • 5.5 dkg sütőporos liszt
  • 8.5 dkg aszalt datolya kimagozva és durvára vágva
  • 2 kiskanál süteményfűszer
  • 12 dkg sötét muscovado cukor
  • 7.5 dkg aszalt vörös áfonya
  • 10 dkg zsemlemorzsa frissen reszelve
  • 12 dkg olvasztott vaj
  • 1 nagy narancs leve és reszelt héja
  • 3 evőkanál sherry vagy konyak
  • 3 dkg pirított mandulapehely
  • 1 db alma meghámozva és kockára vágva

A konyakos mártáshoz:

  • 9 dl félzsíros tej
  • 3 evőkanál konyak
  • 6 evőkanál kukoricakeményítő
  • 3 evőkanál finom szemcséjű kristálycukor vagy ízlés szerinti mennyiség
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Az aszalt gyümölcsöket egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a narancs héját és levét, a sherryt vagy konyakot, majd félretesszük, hogy ázzon a gyümölcs.

Kizsírozunk egy 1,4 l-es pudingformát. Az aljára teszünk egy zsírpapírból kivágott kört.

A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyesével beleütjük a tojásokat. Hozzáadjuk az almát, a répát, a mandulát és a beáztatott aszalt gyümölcsöket. Az egészet jól összedolgozzuk. Hozzászitáljuk a lisztet és a fűszerkeveréket, majd beleszórjuk a zsemlemorzsát is.

Beletöltjük a pudingformába, és elsimítjuk a tetejét. Dupla réteg sütőpapírra két réteg alufóliát terítünk, majd ezeket úgy hajtjuk össze, hogy középen egy hajtás legyen. A papírt és a fóliát a formára fektetjük, az oldalához nyomkodjuk, és zsineggel erősen körülkötjük.

3 órán át gőzöljük, az elpárolgott forró vizet folyamatosan pótolva. A pudingformát kivesszük a gőzölőből, majd levesszük róla a négyrétegű zsírpapír-alufólia fedést. Lazán letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kihűlni.

Amikor a torta teljesen kihűlt, újra befedjük dupla réteg sütőpapírral és alufóliával (újat készítsünk, ne azt használjunk, amit levettünk róla). Hűvös, sötét helyen tároljuk.

A fogyasztás napján még másfél órán át gőzöljük. A mártás elkészítéséhez a kukoricakeményítőt elkeverjük 6 evőkanál hideg tejjel. A többi tejet majdnem forrásig melegítjük, és folyamatosan kevergetve a kukoricakeményítős tejhez öntjük. Közepes hőfokon besűrítjük, majd alacsony hőfokon további 1-2 percig főzzük. Hozzáadjuk a cukrot és a konyakot, megkóstoljuk, hogy elég édes-e, ha kell, adunk hozzá még egy kis cukrot.

Kiborítjuk a gyümölcskenyeret egy tálra. A forró konyakos mártást mártástartóban vagy kancsóban a gyümölcskenyér mellé kínáljuk.