Aranygaluska recept

Aranygaluska
5 6

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Angels85

Nehézség:

Elkészítési idő:

115 perc

Megnézték:
7131

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Egy desszert amit mindenki szeret!

4 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 3.5 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 6 dkg darált dió
  • vaniliás cukor
  • citromhéj
  • 1 csipet só

A vaníliasodóhoz:

  • 750 ml tej
  • 1 db vaníliarúd belseje
  • 4 db tojássárgája
  • 50 g cukor
  • 40 g liszt
  • kevés rum

Elkészítés

Az élesztőt kevés tejben cukorral megfuttatjuk. A lisztet, a reszelt citromhéjat, a tojás sárgáját, a sót, a tejet, az élesztőt, a cukrot és a felolvasztott margarin felét jól megdagasztjuk. Majd egy fél órát kelesztjük. Evőkanállal vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk úgy, hogy alig legyen hulladék. A diót összekeverem cukorral, a vaj másik felét is megolvasztom és majd egyesével megforgatom a kiszaggatott tésztát a vajban és a cukros dióban.

Egy jénai tálat vagy tortaformát kivajazunk és lisztezünk, majd abba rakosgatjuk,( én ilyenkor még megszórom egy kevés cukros dióval a rétegeket mivel mi úgy szeretjük). Míg a sütőnk felmelegszik addig kelesztjük, majd 3/4 órát sütjük.

A vaníliasodó elkészítése: A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 100 ml tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is.

Készítette: Földi Anikó


Aranygaluska recepthez kapcsolódó receptek

Aranygaluska

Aranygaluska

Egy desszert amit mindenki szeret!

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Aranygaluska recepthez

Gergely Ágnes - 2011. szeptember 24. 12345
Ez a sütemény gyermekkoromat idézi elő,még a nagymamám és édeanyám csinált ilyet,mert tudták,hogy ez az egyik kedvencem.
Simon Valéria - 2010. november 10. 12345
Nagyon jó recept, bár kicsit nekem így sűrű a sodó így hígítottam rajta kicsit. De tény hogy nagyon finom.
thumb
vajdamarta - 2010. szeptember 04. 12345
Anikó, ennél szebben én sem tudnám elkészíteni.
thumb
Angels85 - 2010. július 26. 12345
köszönöm nem a jénai fedelében hanem az aljában sütöttem :)
thumb
Bali78 - 2010. július 20. 12345
Jól néz ki!!!!! 2 jénai fedőben sütötted? Sok-sok van.mártással, két fajtával, van. és fahéjas. Szuper köszönöm.
thumb
Angels85 - 2010. május 31. 12345
A receptem végéről lemaradt az öntet receptje: Ezért Ide írom le: A vaníliasodóhoz: * 750 ml tej * 1 db vaníliarúd belseje * 4 db tojássárga * 50 g cukor * 40 g liszt * kevés rum A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük.Hozzáadunk 100 ml tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük.A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük.Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is.