Aranyló lencseleves recept

Aranyló lencseleves
5 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
4601

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a bársonyosan sima leves a színét a lencse, a pasztinák és a sárgarépa elegyének köszönheti. Kis száraz sherryvel és tejszínes tormakrémmel megbolondítva ünnepélyes vacsorák tökéletes nyitánya lehet. Tálaljuk olívaolajjal megkent ropogós pirítóssal vagy zabkeksszel.

6 személyre

  • só bors
  • 35 dkg sárgarépa kis kockákra vágva
  • 3 dkg vaj
  • 1 db nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 45 dkg pasztinák kis kockákra vágva
  • 1.5 dl száraz sherry
  • 10 dkg vörös lencse
  • 1.2 l könnyű vagy gazdag zöldségalaplé lehetőleg házi

A tálaláshoz

  • 2 kiskanál reszelt torma
  • 6 evőkanál friss tejszín
  • friss metélőhagyma

Elkészítés

Egy nagy lábasban megolvasztjuk a vajat. Beledobjuk a hagymát, és fedő alatt, lassú tűzön 10 percig fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a pasztinákot, a sárgarépát és a sherryt. Felforraljuk, majd lefedjük, és 40 percig csendesen főzzük.

Beleöntjük a lencsét és az alaplevet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd mérsékeljük a hőfokot, és lefedjük az ételt. Csendesen főzzük még 15-20 percig , vagy amíg a lencse meg nem puhul. A levest turmixgépben simára keverjük, vagy botmixerrel a lábasban pürésítjük. A levest ezután még egyszer óvatosan forrpontig melegítjük. Ha túl sűrű, adunk hozzá még egy kevés vizet vagy alaplevet.

A reszelt tormát összekeverjük a tejszínnel. Néhány szál metélőhagymát ollóval összevagdosunk, a többit egészben hagyjuk. A levest előmelegített tányérokba merjük, és az adagok tetejére 1-1 kanál tormakrémet teszünk. Rászórjuk az apróra vágott hagymát, és a tányérok szélén is keresztbe fektetünk néhány szálat. Azonnal tálaljuk.

Tipp:

• A pasztinák helyett használjunk zellergumót, a sárgarépa helyett pedig karórépát. Ha sherry helyett száraz fehér vermutot vagy fehérbort adunk hozzá, könnyebb lesz a leves. Zsírszegényebb változathoz a tejszínnel elkevert torma helyett tálaláskor tegyünk a levesre egy kiskanál tormakrémet, majd szórjunk rá apróra vágott petrezselymet.

Miért egészséges?

• A lencse jó fehérjeforrás, és élelmi rostban is gazdag. A rostdús élelmiszerek laktatóak, és a telítettség érzése hosszú ideig megmarad. A sok rostot és kevés zsírt tartalmazó étrend a fogyókúrázóknak is kedvez. A gyökérzöldségek gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalma már régóta ismert, ezért a téli hónapokban igen népszerűek. Azok a gyerekek, akik egyébként nem szívesen esznek főzeléket, észre sem veszik, hogy a nem kedvelt zöldségeket fogyasztják, amikor ezt az aranyszínű levest kanalazzák.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 250 kcal (1042 kJ), fehérje 6 g, zsír 11 g (ebből telített 3 g), szénhidrát 25 g, (ebből cukor 11 g), rost 6 g, A-vitamin provitaminja, B1-, B6-vitamin, folsav, kálium, kalcium, vas


Aranyló lencseleves recepthez kapcsolódó receptek

Aranyló lencseleves

Aranyló lencseleves

Ez a bársonyosan sima leves a színét a lencse, a pasztinák és a sárgarépa elegyének köszönheti. Kis száraz sherryvel és tejszínes tormakrémmel megbolondítva ünnepélyes vacsorák tökéletes nyitánya lehet. Tálaljuk olívaolajjal megkent…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Aranyló lencseleves recepthez

thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. február 19. 12345
Hú!!Nagyon örülök ennek a receptnek,imádja a családom a külömböző krémleveseket,és szinte vadászok is rá.Ez lessz gyűjteményem újabbja.köszi.