Aranyló lencseleves recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
Ez a bársonyosan sima leves a színét a lencse, a pasztinák és a sárgarépa elegyének köszönheti. Kis száraz sherryvel és tejszínes tormakrémmel megbolondítva ünnepélyes vacsorák tökéletes nyitánya lehet. Tálaljuk olívaolajjal megkent ropogós pirítóssal vagy zabkeksszel.
- só bors
- 35 dkg sárgarépa kis kockákra vágva
- 3 dkg vaj
- 1 db nagy fej vöröshagyma apróra vágva
- 45 dkg pasztinák kis kockákra vágva
- 1.5 dl száraz sherry
- 10 dkg vörös lencse
- 1.2 l könnyű vagy gazdag zöldségalaplé lehetőleg házi
A tálaláshoz
- 2 kiskanál reszelt torma
- 6 evőkanál friss tejszín
- friss metélőhagyma
Elkészítés
Egy nagy lábasban megolvasztjuk a vajat. Beledobjuk a hagymát, és fedő alatt, lassú tűzön 10 percig fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a pasztinákot, a sárgarépát és a sherryt. Felforraljuk, majd lefedjük, és 40 percig csendesen főzzük.
Beleöntjük a lencsét és az alaplevet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd mérsékeljük a hőfokot, és lefedjük az ételt. Csendesen főzzük még 15-20 percig , vagy amíg a lencse meg nem puhul. A levest turmixgépben simára keverjük, vagy botmixerrel a lábasban pürésítjük. A levest ezután még egyszer óvatosan forrpontig melegítjük. Ha túl sűrű, adunk hozzá még egy kevés vizet vagy alaplevet.
A reszelt tormát összekeverjük a tejszínnel. Néhány szál metélőhagymát ollóval összevagdosunk, a többit egészben hagyjuk. A levest előmelegített tányérokba merjük, és az adagok tetejére 1-1 kanál tormakrémet teszünk. Rászórjuk az apróra vágott hagymát, és a tányérok szélén is keresztbe fektetünk néhány szálat. Azonnal tálaljuk.
Tipp:
• A pasztinák helyett használjunk zellergumót, a sárgarépa helyett pedig karórépát. Ha sherry helyett száraz fehér vermutot vagy fehérbort adunk hozzá, könnyebb lesz a leves. Zsírszegényebb változathoz a tejszínnel elkevert torma helyett tálaláskor tegyünk a levesre egy kiskanál tormakrémet, majd szórjunk rá apróra vágott petrezselymet.
Miért egészséges?
• A lencse jó fehérjeforrás, és élelmi rostban is gazdag. A rostdús élelmiszerek laktatóak, és a telítettség érzése hosszú ideig megmarad. A sok rostot és kevés zsírt tartalmazó étrend a fogyókúrázóknak is kedvez. A gyökérzöldségek gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalma már régóta ismert, ezért a téli hónapokban igen népszerűek. Azok a gyerekek, akik egyébként nem szívesen esznek főzeléket, észre sem veszik, hogy a nem kedvelt zöldségeket fogyasztják, amikor ezt az aranyszínű levest kanalazzák.
A recept tápértéke:
Adagonként, energia 250 kcal (1042 kJ), fehérje 6 g, zsír 11 g (ebből telített 3 g), szénhidrát 25 g, (ebből cukor 11 g), rost 6 g, A-vitamin provitaminja, B1-, B6-vitamin, folsav, kálium, kalcium, vas
Aranyló lencseleves recepthez kapcsolódó receptek
Aranyló lencseleves
Hozzászólások a(z) Aranyló lencseleves recepthez




