Aranyló szőlőfürt eper-narancs lekvárral recept

Aranyló szőlőfürt eper-narancs lekvárral
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Boldog Kukta

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
711

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Egy igazán üde és egyedi recept. A golyókat bármilyen formában elrendezhetjük, de ebből most szándékosan született egy szép szőlőfürt. Egyetlen nagy probléma van vele: villám sebességgel fogynak el az apró "szőlőszemek".

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók kb. 50 szemhez

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 1 db egész tojás
  • 7.5 dkg porcukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 0.5 kk sütőpor
  • 0.5 dl bodzaszörp
  • 2 db narancs reszelt héja

Hozzávalók az eper-narancs lekvárhoz

  • 2 db 2,5 dl-es üveg
  • 3 db nagy narancs
  • 1 db citrom
  • 10 dkg eper
  • 1 db vaníliarúd
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl víz

Elkészítés

A tészta elkészítse: a lisztet egy tálba szitáljuk a porcukorral, sütőporral, vaníliás cukorral együtt. Nagyon puha margarint adunk hozzá, majd a tojást, bodzaszörpöt és a két narancs reszelt héját. (Szeretem az alapreceptet, mert nagyon gyorsan, kevés munkával finom, hosszú távú - egy hónapig biztosan eltartható - süteményt készíthetünk.)

A hozzávalókat összegyúrjuk szép sima tésztává, majd a hűtőbe tesszük kb. 20 percre. Ezután kb. 2 cm átmérőjű hengereket készítünk és közel azonos méretű darabokat (kb. 2 cm széles) vágunk, majd a kezünkkel golyókat formálunk.

Egy tepsire rakjuk a golyókat és kb. 15 perc alatt közepes lángon készre sütjük. Ne lepődjünk meg, hogy a golyók ellapulnak egy kicsit, így tökéletesen tudjuk tálalni. Hagyjuk kihűlni! Kb. minimum 50 db golyó sül ki.

A lekvár elkészítése: meghámozzuk a gyümölcsöket zöldséghámozóval úgy, hogy a héj kerüljön lehámozásra és a fehér rész a gyümölcsön maradjon. A héjakat vegyesen gyufányi szélességűre daraboljuk. Ezután a fehér hártyát leszedjük a gyümölcsökről és cikkekre szedve minimum félbe vágjuk, edénybe tesszük a cukorral és a feldarabolt gyümölcshéjjal együtt, majd az epret is feldaraboljuk, negyedeljük, végül a narancsokhoz és a gyümölcshéjhoz adjuk.

A cukrot hozzáöntjük a fentiekhez, a vaníliarudat kettévágjuk, kikaparjuk a magokat és a vaníliarúddal együtt a tálba tesszük, majd a vizet is hozzáadjuk. Kb. 1 órát főzzük lassú tűzön a gyümölcsöket. Kivesszük a vaníliarudat, majd botmixerrel összeturmixoljuk a gyümölcsmixet. Sterilizált üvegekbe töltjük (alapos elmosás, sütőben gőzölés), lezárjuk tetővel az üvegeket és fejre állítjuk azokat, ha nem használjuk el rögtön.

Tálalás: a szőlőfürtöt tetszőleges méretben készíthetjük. Egy háromszöget rakunk ki a sütiszemekből, lecsorgatjuk lekvárral és egy újabb réteget halmozunk rá. A lekvárból kivett vaníliarudat a szőlőfürt szárának a tetejéhez illesztjük és egy kanál lekvárból, fogpiszkáló segítségével egy levelet alakítunk ki. Jó csemegézést kívánok ehhez a "fürt szőlőhöz"!


Aranyló szőlőfürt eper-narancs lekvárral recepthez kapcsolódó receptek

Aranyló szőlőfürt eper-narancs lekvárral

Aranyló szőlőfürt eper-narancs lekvárral

Egy igazán üde és egyedi recept. A golyókat bármilyen formában elrendezhetjük, de ebből most szándékosan született egy szép szőlőfürt. Egyetlen nagy probléma van vele: villám…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés