Aranysárga penne kecskesajttal recept

Aranysárga penne kecskesajttal

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

20 perc

Megnézték:
902

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A lágy, krémes kecskesajtot sáfránnyal színezett fehérborban megolvasztjuk, majd a főtt tésztát az édesköménnyel, olajbogyóval és kapribogyóval összekevert aranyszínű mártásba forgatjuk. Vegyes salátalevelekből összeállított, egyszerű salátával tálaljuk.

4 személyre

  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 db édesköménygumó nagyon vékonyan felszeletelve
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 evőkanál friss majoránna apróra vágva
  • 3 dkg fenyőmag
  • 5 dkg kimagozott fekete olajbogyó durvára vágva
  • 1 nagy csipet sáfrányszál
  • 40 dkg penne (tolltészta) vagy más alakú száraztészta
  • 17 dkg puha kecskesajt
  • só és fekete bors, néhány szál friss majoránna a díszítéshez

Vegyes saláta

  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 evőkanál narancslé
  • 15 dkg vegyes salátalevél pl. tölgylevelű saláta, borsmustár, lollo rosso, vízitorma
  • 1 kiskanál sherryecet

Elkészítés

A sáfrányszálakat egy kis tálba morzsoljuk. Egy nagy, teflonbevonatú serpenyőben addig forrósítjuk a bort, amíg erősen gőzölögni kezd, majd a sáfrányra öntjük. Háztartási törlőpapírral tisztára töröljük a serpenyőt.

A salátához az olajat, a narancslét és az ecetet egy salátástálba tesszük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd habverővel simára keverjük. A salátaleveleket az öntetre dobjuk, de még nem forgatjuk össze, csak félretesszük.

A tésztát egy nagy lábas lobogó vízben 10-12 perc alatt vagy a csomagoláson található útmutatás szerint éppen csak puhára főzzük.

Közben a fenyőmagot a serpenyőben, mérsékelten magas hőfokon, gyakori kevergetés mellett, 2-3 perc alatt aranysárgára pirítjuk, majd egy tálba borítjuk és félretesszük.

A serpenyőben mérsékelt hőfokon felforrósítjuk az olajat, beletesszük a vékonyra felszeletelt édesköményt, és 5-6 perc alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, és 1 perc alatt, kevergetve enyhén megpirítjuk. Az olajés a kapribogyót, valamint az összevágott majoránnát is belekeverjük.

Hozzáadjuk a kecskesajtot és a sáfránnyal megszínezett bort. Sózzuk, borsozzuk, és időnként megkeverve, óvatosan addig főzzük, amíg a sajt felolvad.

A tésztát szűrőedényben leszűrjük, majd a serpenyőbe borítjuk, és óvatosan beleforgatjuk a sajtmártásba. Kiszedjük az előmelegített tányérokra, rászórjuk a pirított fenyőmagot, és friss majoránnahajtásokkal díszítjük. Gyorsan összeforgatjuk a salátát is.

Tipp:

• Készítsünk főtt tésztát sütőtökkel és fontina sajttal. 40 dkg sütőtököt meghámozunk, kikaparjuk a belsejéből a rostokat és a magokat, a húsát 1 cm-es kockákra vágjuk. Egy nagy serpenyőben felforrósítunk 1,5 dkg vajat és 1 kiskanál extra szűz olívaolajat, beledobjuk a sütő- tököt, és közepes hőfokon 8-10 perc alatt enyhén megpirítva puhára pároljuk. Közben 40 dkg száraztésztát lobogva forró vízben 10-12 perc alatt vagy a csomagoláson feltüntetett útmutatás szerint éppen csak puhára főzünk. 1 összezúzott fokhagymagerezdet a sütőtökhöz adunk, és még fél percig pároljuk. Leszűrjük a tésztát, és a sütőtökhöz adjuk. 12,5 dkg 1 cm-es kockára vágott fontina vagy taleggio sajtot, 5 dkg, a zsíros részeitől megtisztított és vékony csíkokra vágott pármai sonkát meg 2 evőkanál felaprított petrezselyemzöldet is a serpenyőbe teszünk, és az egészet összeforgatjuk. Az alaprecept szerint elkészített zöldsalátával tálaljuk.

Miért egészséges?

• A kecskesajt fehérjét, kalciumot, foszfort és B-vitaminokat tartalmaz. • A száraztészta kiváló zsírszegény, keményítőtartalmú szénhidrátforrás, amely jól beleillik az egészséges, ugyanakkor változatos étrendbe. • A fenyőmag megfelelő E-vitamin-forrás. Ez a fontos antioxidáns megvédi a sejteket a szabad gyökök hatásától, amelyek, hosszú évek alatt felhalmozódva, károsíthatják szervezetünket.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 584 kcal (2435 kJ), fehérje 20 g, zsír 21 g (ebből telített 6 g), szénhidrát 80 g, (ebből cukor 5 g), rost 6 g, A-, B12-, E-vitamin, niacin, réz, szelén, cink, B1, B2, folsav, kalcium, vas, kálium


Aranysárga penne kecskesajttal recepthez kapcsolódó receptek

Aranysárga penne kecskesajttal

Aranysárga penne kecskesajttal

A lágy, krémes kecskesajtot sáfránnyal színezett fehérborban megolvasztjuk, majd a főtt tésztát az édesköménnyel, olajbogyóval és kapribogyóval összekevert aranyszínű mártásba forgatjuk. Vegyes salátalevelekből összeállított, egyszerű…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés