Aromás curry marhahúsból recept

Aromás curry marhahúsból

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
957

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezzel a fogással a legigényesebb curryrajongók is elégedettek lesznek. Az omlós hátszínszeleteket fűszerekkel, paradicsommal, gombával és spenóttal rövid ideig pároljuk, majd joghurttal gazdagítjuk. Kardamommal fűszerezett rizzsel tálalva egészséges, tápláló étel.

4 személyre

  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 db nagy fej vöröshagyma vékonyan felkarikázva
  • 15 dkg apró csiperkegomba, felszeletelve
  • 40 dkg marhahátszín, vékony csíkokra vágva
  • 1.5 kávéskanál olajban eltett, darabolt gyömbér, lecsepegtetve
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 0.5 kávéskanál összezúzott szárított csilipaprika
  • 2 kávéskanál őrölt koriander
  • 0.25 kávéskanál őrölt kardamom
  • 0.5 kávéskanál kurkuma
  • 0.25 kávéskanál reszelt szerecsendió
  • 40 dkg konzerv paradicsom, darabolt
  • 1 kávéskanál kukoricaliszt 1 evőkanál vízzel elkeverve
  • 3 dl zsíros natúr joghurt
  • 1 evőkanál világos méz
  • 12 db spenótlevél
  • 0.5 db limetta (zöldcitrom) leve
  • 2 evőkanál összevágott, friss korianderlevél

A kardamomos rizshez:

  • 34 dkg basmati rizs
  • 1 rúd fahéj
  • 8 db egész kardamomtermés, megdarálva
  • 0.5 db citrom leve

Elkészítés

Forrósítsuk fel az olajat egy nagy lábasban, és pirítsuk meg benne a hagymát és a gombát.

Tegyük bele a marhahúst, a gyömbért, a fokhagymát, a csilit, az őrölt koriandert, a kardamomot, a kurkumát és a szerecsendiót. Pirítsuk 2 percig, közben jó erősen kevergessük, majd adjuk hozzá a konzervparadicsomot a levével együtt és a kukoricalisztes habarékot. Forraljuk fel állandó keverés mellett. Keverjük bele a joghurtot és a mézet. Forraljuk fel ismét, majd fedjük le, és főzzük csendesen 20 percig.

Közben készítsük el a kardamomos rizst. Öntsünk egy lábasba 4,5 dl hideg vizet, és forraljuk fel. Tegyük bele a rizst, a fahéjat és a kardamomtermést. Forraljuk fel ismét, majd fedjük le, és főzzük 10 percig. Ha a rizs megpuhult, szűrjük le, és tegyük vissza a lábasba. Keverjük bele a citromlét, és hagyjuk lefedve, amíg a curry elkészül.

Adjuk hozzá a curryhez a spenótot, a citromlevet, a koriandert, és várjuk meg, míg a levelek összeesnek. A curryt a rizs tetején tálaljuk, friss korianderlevelekkel díszítve.

Tipp:

• Ha szeretjük a csípős curryt, a főzési idő vége felé tegyünk a mártásba egy félbevágott friss piros csilipaprikát. Készítsünk sertéshúsos-burgonyás curryt. Fonnyasszuk a hagymát és a fokhagymát az olajban 20 dkg megtisztított és kockákra vágott újburgonyával 5 percig. Adjunk hozzá 30 dkg vékony csíkokra vágott sertés szűzpecsenyét és 2 evőkanál paprikakrémet. Pirítsuk 2 percig. Tegyünk bele darabolt konzervparadicsomot, 1,5 dl zöldségalaplét és 10 dkg felaprított aszalt sárgabarackot. Forraljuk fel, majd fedjük be, és főzzük 20 percig csendesen, hogy a sertéshús megpuhuljon. Keverjünk el negyed kávéskanál kukoricakeményítőt 1 evőkanál hideg vízben, és keverjük bele a currybe 1,5 dl natúr joghurttal, 1 kávéskanál porcukorral és a spenóttal együtt. Főzzük, amíg a levelek össze nem esnek, majd rizskörítéssel tálaljuk.

Miért egészséges?

• A kardamomnak jótékony hatást tulajdonítanak emésztési zavarokban (székrekedés, felfúvódás, hasgörcs). A gombának alacsony a zsír- és energiatartalma, s különféle B-vitaminokat, folsavat és rezet tartalmaz. A marhahúsban számos egyéb értékes tápanyag mellett B-vitaminok is találhatók, továbbá hasznos mennyiségű D-vitamin, amely viszonylag kevés élelmiszerben fordul elő.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 590 kcal, fehérje 36 g, zsír 11 g (ebből, telített 4 g), szénhidrát 86 g (ebből cukor 16 g), rost 2 g, vas, cink, A-, B6-, B12-, C-vitamin, kalcium, réz, kálium, B1-, B2-, E-vitamin, folsav, szelén


Aromás curry marhahúsból

Aromás curry marhahúsból

Ezzel a fogással a legigényesebb curryrajongók is elégedettek lesznek. Az omlós hátszínszeleteket fűszerekkel, paradicsommal, gombával és spenóttal rövid ideig pároljuk, majd…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés