Articsóka tejföllel recept
Beküldő: elvis Nehézség: Elkészítési idő: 35 perc
Megnézték: |
Bár Magyarországon nehezen beszerezhető, akinek sikerül, próbálja ki – megéri! Különleges előétel vagy könnyű vacsora készíthető az alábbi módon.
- 2 db friss articsóka
- 1 doboz tejföl
- friss zöldfűszer
- paprikapor
- só, bors
Elkészítés
Az articsóka tetejéből vágjunk le egy éles késsel egy kb. 1,5-2 cm-es részt – ezek a sziromvégek kemények, ehetetlenek. Így láthatóvá válik a virág belseje. Tegyük fel főni forrásban lévő, enyhén sós vízbe. A közepes fejek kb. 30 perc alatt megpuhulnak. Vegyük ki, és egy kiskanállal kaparjuk ki a virág közepét – ez egy szúrós, szénára emlékeztető, ehetetlen rész. Az így megmaradt szirmok körben (és néha a szár felső része is) már igazi csemege.
A kikapart belsejébe fűszeres tejfölt öntök, így tálalom – melegen. A tejfölhöz ízlés szerint keverhetünk zöldfűszereket, egy kis paprikát, sót és borsot.
Elfogyasztani a következőképpen lehet: A szirmokat kívülről elkezdem lefejteni, minden szirmot belemártok a tejfölbe és csak a szirom puha, alsó részét harapom le. A többi eldobható. Így haladok a virág közepe felé, ahol a szirmok egyre vékonyodnak és egyre nagyobb részük puha, ehető.
A végén megmarad a szár és a lényeg: az igazán finom középső rész (ezen ültek a szirmok). Ezt már késsel és villával is el lehet fogyasztani. Jó étvágyat.