Aszalt gyümölcsös kalács recept

Aszalt gyümölcsös kalács

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Gizi

Nehézség:

Elkészítési idő:

180 perc

Megnézték:
1494

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Egy finom kalácsrecept a közelgő húsvéti ünnepekre.

4 személyre

  • 45 dkg liszt
  • 2 csomag szárított élesztő
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg vörös áfonya
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 1 dl rum
  • 10 dkg porcukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • csipet szerecsendió
  • csipet só
  • 1 db tojás (+ 1 kisebb a lekenéshez)
  • 8 dkg vaj
  • 2 dl tej

Citromos cukormáz hozzávalói:

  • 10 dkg porcukor
  • 1 db citrom leve

Elkészítés

Az aszalt sárgabarackot vágjuk fel vékony csíkokra, majd az áfonyával, és a mazsolával együtt áztassuk be a meglangyosított rumba. Többször keverjük át, és hagyjuk hogy a gyümölcsök teljesen felszívják a rumot.

A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a tojással, és öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután öntsük hozzá a meglangyosított tejet is.

A lisztet keverjük össze a porcukorral, egy csipet sóval, a szárított élesztővel, a fahéjjal és a szerecsendióval, valamint a reszelt citrom, és narancshéjjal.

Ezután kanalazzuk rá a vajas-tojásos-tej tetejére, majd indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (ha szükséges közben egy pici tejet önthetünk még hozzá) (én egymásután kétszer indított el a dagasztó programot, hogy szép sima tésztát kapjak)

Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát!!!!!

A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. 1 óra alatt kelesszük meg.

A megkelt tésztát ezután osszuk el 8 részre, majd lisztezett felületen minden darabot nyújtsunk ki hosszúkás téglalappá. (kb. 10 x 25 cm legyen a tésztacsík)

Az aszalt gyümölcsöket osszuk el a tésztacsíkok közepén, majd a hosszabb felénél fogva tekerjük fel, és formázzunk csigákat.

Egy 24 cm-es tortaformát kenjünk ki vastagon vajjal, majd alaposan lisztezzük ki. Ezután helyezzünk a közepére egy tésztacsigát, a többit pedig osszuk el körbe a formában. (22 cm-es formát is használhatunk, akkor szorosabban lesznek a csigák, és magasabb lesz a kalácsunk)

Ezután szintén meleg helyen kelesszük még 30 percig.

Végül felvert egész tojással kenjük le sütés előtt a tészta tetejét.

Melegítsük elő a sütőt, majd közepes hőmérsékleten süssük a kalácsot 35-40 percig. Amikor kezd a kalács szépen barnulni, akkor sütőpapírral takarjuk le a tetejét, nehogy túlbarnuljon, vagy megégjen.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tortaformában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

A porcukrot keverjük sűrű masszává a citromlével, majd csorgassuk a teljesen kihűlt kalács tetejére.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


Aszalt gyümölcsös kalács recepthez kapcsolódó receptek

Aszalt gyümölcsös kalács

Aszalt gyümölcsös kalács

Egy finom kalácsrecept a közelgő húsvéti ünnepekre.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés