Aszalt gyümölcsös kenyér recept

Aszalt gyümölcsös kenyér
1.5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
1862

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez az aszalt gyümölcsökkel készített kenyér alufóliába csomagolva, és karácsonyi szalaggal átkötve kedves ajándék is lehet az adventi és karácsonyi vendégjárás idején.

4 személyre

  • 10 dkg aszalt füge
  • 20 dkg aszalt körte
  • 25 dkg mogyoró
  • 5 dkg friss datolya
  • 7.5 dkg cukrozott narancshéj
  • 7.5 dkg cukrozott citromhéj
  • 5 dkg mazsola
  • 6 evőkanál körtepálinka
  • 1 kiskanál mézeskalácsfűszer
  • 0.25 kiskanál ánizsmag
  • 0.25 kiskanál édeskömény
  • 0.5 kiskanál őrölt koriander
  • 10 dkg teljes kiörlésű rozsliszt
  • 5 dkg teljes kiörlésű búzaliszt és egy kevés a formázáshoz
  • 1.25 dl tej
  • 1 kiskanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 2 evőkanál vaj és egy kevés a tepsi kikenéséhez
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 csipet só
  • 2 dkg hántolatlan mandula
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 kiskanál vaníliás cukor

Elkészítés

Az aszalt gyümölcsöket egy lábasba tesszük, 4 dl vízzel felengedjük, és éjszakára ázni hagyjuk. Másnap felforraljuk, 20 percig főzzük, majd lecsepegtetjük a gyümölcsöket.

Az aszalt gyümölcsöket nagyobb darabokra vágjuk. A datolyát kimagozzuk és hosszában csíkokra szeljük. A mogyorót durvára daraboljuk, a cukrozott citrom- és narancshéjat apróra felkockázzuk. Az egészet egy tálba tesszük.

Hozzákeverjük a mazsolát, a körtepálinkát, a fahéjat, a mézeskalácsfűszert, az édeskömény- és az ánizsmagot, valamint az őrölt koriandert, majd letakarjuk és pihenni hagyjuk.

A kétféle lisztet tálba szitáljuk, és a közepén kialakítunk egy mélyedést. A tejet meglangyosítjuk. 2 evőkanál tejben elkeverünk 1 kiskanál cukrot. Beletördeljük az élesztőt, majd 5 percig, amíg az élesztő feloldódik, állni hagyjuk, közben egyszer megkeverjük.

A feloldott élesztőt a lisztkupac közepébe öntjük, és rászórunk egy kevés lisztet. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük.

A vajat egy lábasban megolvasztjuk. A maradék tejet, a vajat, a citromlevet, a vaníliás cukrot és a sót a lisztes-élesztős keverékhez adjuk. Az egészet sima tésztává gyúrjuk, amíg elválik az edény falától. Letakarjuk, és kb. másfél óra alatt a kétszeresére kelesztjük a tésztát.

A gyümölcsös keveréket beledolgozzuk a tésztába. A munkalapot belisztezzük. Rátesszük a tésztát, és veknit formálunk belőle, majd újabb 30 percig kelesztjük.

A sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3-as fokozat) előmelegítjük. A mandulát forrásban lévő vízbe dobjuk, rövid ideig ázni hagyjuk, majd kiszedjük és lehántjuk a héját. A főzővizet félretesszük.

A veknit a mandulával mutatósan feldíszítjük úgy, hogy kicsit a tésztába nyomjuk. A veknit megkenjük a mandula főzővizével, és az előmelegített sütőben, alulra tett sütőrácson 1 óra hosszat sütjük, közben a maradék vízzel többször megkenjük.

Tipp:

A aszalt gyümölcsös kenyér akkor lesz a legfinomabb, ha sütés után alufóliába csomagoljuk, és körülbelül 1 hétig pihentetjük.


Aszalt gyümölcsös kenyér recepthez kapcsolódó receptek

Aszalt gyümölcsös kenyér

Aszalt gyümölcsös kenyér

Ez az aszalt gyümölcsökkel készített kenyér alufóliába csomagolva, és karácsonyi szalaggal átkötve kedves ajándék is lehet az adventi és karácsonyi vendégjárás idején.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés