Aszalt paradicsom fűszeres olajban

Aszalt paradicsom fűszeres olajban

A paradicsom napon való aszalása vesz több időt igénybe, de a végeredmény megéri, mert nagyon finom.

2 személyre

  • 1 kg paradicsom
  • 3 dl olívaolaj
  • 3 dl napraforgóolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • friss bazsalikom levél (v. szárított)
  • 3 evőkanál oregánó
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A paradicsomot alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe és kanállal vájjuk ki a magját.

Ezután egy alufóliával bélelt tepsibe tegyük egymásmellé a félbevágott, kimagozott paradicsomokat. Jó alaposan sózzuk meg, majd tegyük jó napos helyre, hogy pár nap alatt összeaszalódjanak. (a tepsit takarjuk le légáteresztő anyaggal, hogy a paradicsomot érje a levegő, és a nap, de a legyek, bogarak, ne tudjanak rászállni)

Az összeaszalódott paradicsomokat ezután tegyük bele egy üvegbe, majd adjuk hozzá a vékonyra felvágott fokhagymát, az ízlés szerinti mennyiségű apróra vágott bazsalikomot, (v. a szárított bazsalikomot) az oregánót, majd öntsük fel a kétféle olajjal.

Ezután légmentesen zárjuk le, majd jó alaposan rázzuk össze az üveg tartalmát. (aki csípősen szereti, az tehet bele még erős paprikát is)

Az üveget tegyük be a hűtőbe egy-két napra, hogy a paradicsom és a fűszerek íze jól összeérjen.

Az elkészült fűszeres aszalt paradicsomot ízlés szerint felhasználhatjuk pl. tészták, saláták ízesítésére, sajttálak díszítésére.