Aszalt paradicsomos, babos rizottó recept

Aszalt paradicsomos, babos rizottó
3 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
2294

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A salátával tálalt krémes rizottó laktató étel, és a végtelenségig variálható – elkészítéséhez mindenféle zöldség (friss, mélyhűtött, konzerv vagy aszalt) felhasználható. Lassan adagoljuk hozzá a forró alaplét, hogy tálaláskor elég szaftos legyen.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 db nagy vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 30 dkg rizs
  • 8 dkg aszalt paradicsom (szárazon csomagolt), durvára felaprítva
  • 2.5 dl száraz fehérbor
  • 1.2 liter forró zöldségalaplé, lehetőleg házilag készítve
  • 22 dkg mélyhűtött fejtett bab
  • 5 dkg parmezán sajt, frissen reszelve
  • só és fekete bors
  • 3 dkg fenyőmag
  • friss bazsalikomlevél a díszítéshez, csíkokra vágva

Elkészítés

Forrósítsuk fel az olajat egy nagy lábasban. Tegyük bele a hagymát és a fokhagymát, és mérsékelt hőfokon kevergetve fonnyasszuk meg.

Adjuk hozzá a rizst és az aszalt paradicsomot, keverjük jól össze, hogy a szemeket az olaj egyenletesen bevonja, majd öntsük fel a borral. Forraljuk fel, időnként keverjük meg.

Öntsük hozzá a forró alaplé felét, és forraljuk fel ismét, majd mérsékeljük a hőfokot, és gyakori kevergetés mellett főzzük csendesen 10 percig. Tegyük bele a fejtett babot és a maradék forró alaplé felét. Forraljuk fel ismét, és főzzük csendesen még 10 percig, majd adjuk hozzá a megmaradt folyadékot egy vagy két részletben, olyan ütemben, ahogy a rizs magába szívja.

A rizottó akkor van kész, ha a rizs megpuhult, de a szemek még egészben vannak, és a bab is megfőtt. Levesesnek és krémesnek kell lennie.

Adjuk hozzá a parmezán sajtot és a fenyőmagot, sózzuk, borsozzuk tetszés szerint, és jól keverjük össze. Tálaljuk azonnal csíkokra vágott bazsalikommal megszórva.

Tipp:

• Ha mélyhűtött helyett friss fejteni való babot használunk, vegyünk 1 kg-ot. Fejtsük ki, és tegyük a rizottóba az első adag alaplével együtt a 3. lépésben. Helyettesítsük a babot 30 dkg spenótlevéllel, és keverjük a megfőtt rizottóba közvetlenül a parmezán sajt előtt. Így a spenót éppen csak megfonnyad, és megőrzi a zamatát. Adjunk a rizottóhoz az utolsó adag alaplével 3 evőkanál pestót, és hagyjuk ki a sajtot, a fenyőmagot és a bazsalikomot. Gombás rizottónál hagyjuk ki a babot, és zöldségalaplé helyett használjunk csirkealaplét. Tegyünk bele az első adag alaplével együtt 1 kávéskanál friss kakukkfűlevelet. Amikor a rizottó már majdnem kész, pirítsunk meg magas hőfokon 45 dkg friss vegyes gombát 3 dkg vajban vagy 2 evőkanál olívaolajban. A gombát a levével és a parmezán sajttal együtt keverjük a rizottóba. Adjunk hozzá 1 evőkanál apróra vágott szárított ízletes vargányát a borral együtt, ha még erőteljesebb gombás ízt szeretnénk.

Miért egészséges?

• A rizs az egyik legelterjedtebb gabonaféleség. A szemek B-vitamintartalma részben elvész a hántolás és fényezés során, amellyel a nálunk kedvelt fehér rizsfajtákat finomítják, ám ebben a fogásban mind a fejtett bab, mind a fenyőmag tartalmaz B1-vitamint és niacint. A fejtett babnak magas a fehérje és alacsony a zsírtartalma, és élelmi rostanyagokat is tartalmaz.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 610 kcal, fehérje 17 g, zsír 25 g (ebből, telített 5 g), szénhidrát 67 g (ebből cukor 5 g), rost 4 g, A-, C-, E-vitamin, folsav, niacin, kalcium, B1-, B6-, B12-vitamin, réz, kálium, cink


Aszalt paradicsomos, babos rizottó recepthez kapcsolódó receptek

Aszalt paradicsomos, babos rizottó

Aszalt paradicsomos, babos rizottó

A salátával tálalt krémes rizottó laktató étel, és a végtelenségig variálható – elkészítéséhez mindenféle zöldség (friss, mélyhűtött, konzerv vagy aszalt) felhasználható. Lassan adagoljuk hozzá a forró alaplét, hogy tálaláskor…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés