Aszalt szilvakrémes torta recept

Aszalt szilvakrémes torta
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Gizi

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
934

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Egyszerű piskótatorta aszalt szilvás-habos krémmel, és csokoládéval.

6 személyre

  • Tészta hozzávalói 24 cm-es formához:
  • 4 db tojás
  • 5 evőkanál liszt
  • 5 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál forró víz
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál kakaó
  • 6 dkg aszalt szilva
  • 3 dl vörösbor

Szilvakrém hozzávalói:

  • 5 dkg aszalt szilva
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • 2 evőkanál vörösbor
  • 4 dl habtejszín (v. hulala)
  • 12.5 dkg étcsokoládé gőzfürdő felett felolvasztva a tetejére

Elkészítés

A szilvát vágjuk fel apró darabokra, majd öntsük fel annyi langyos vörösborral, hogy ellepje. Hagyjuk legalább egy fél óráig állni, majd öntsük egy szűrűbe és alaposan csepegtessük le mielőtt a tésztába kerülne.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, vagy kenjük ki vajjal, és szórjuk meg liszttel.

Egy keverőtálba üssük bele az egész tojásokat, és adjuk hozzá a porcukrot. Ezután robotgéppel keverjük habosra, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele a forró vizet, és még keverjük 1-2 percig.

Amikor már jó habos (legalább a háromszorosára nőtt) akkor szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze. Keverés közben adjuk hozzá a lecsepegtetett aszalt szilvát is.

Ezután a massza 2/3 részét kanalazzuk bele a tortaformába. A maradék masszához keverjük hozzá a kakaót, és kanalazzuk rá a formában lévő tésztára. Ezután egy kanál nyelével keverjük kicsit össze, hogy márványos legyen.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten úgy süssük 25-30 percig úgy, mint a piskótát. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

Amikor megsült a tészta hagyjuk egy rövid ideig a nyitott ajtajú, meleg sütőben, majd vegyük ki a sütőből és rácsra helyezve hűtsük ki egészen.

A vörösborba áztatott aszalt szilvát szedjük ki a borból, majd pépesítsük. Ezután keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, ízlés szerint őrölt fahéjjal, és 1-2 evőkanál borral, hogy egy lekvár állagú masszát kapjunk.

A habtejszínt (v. hulalát) verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük össze a pépesített szilvával.

A kihűlt tésztát vágjuk kétfelé, majd az egyik lapot tegyük vissza a formába. Ezután kanalazzuk rá a szilvakrémet, majd egyenletesen simítsuk el. Végül tegyük rá a másik tortalapot és tenyérrel kicsit lapogassuk le.

Ezután tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém kissé megdermedjen és az ízek összeérjenek.

A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel. Ezután vegyük ki a hűtőből a tortát, majd csorgassuk a tetejére az olvasztott csokoládét.

Tálalás előtt éles késsel szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


Aszalt szilvakrémes torta recepthez kapcsolódó receptek

Aszalt szilvakrémes torta

Aszalt szilvakrémes torta

Egyszerű piskótatorta aszalt szilvás-habos krémmel, és csokoládéval.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés