Aszalt szilvás-almás felfújt recept

Aszalt szilvás-almás felfújt
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

20 perc

Megnézték:
1754

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A felfújtkészítés egyáltalán nem bonyolult dolog, kár izgulni miatta. Csak az a fontos, hogy a sütőből kivéve azonnal, forrón tálaljuk, nehogy összeessen. E receptben a felfújtat almalében párolt aszalt szilvával gazdagítjuk. Mindkettő önmagában is édes, ezért nem kell hozzá cukrot adni.
4 személyre

  • 3 nagy tojás a fehérje és a sárgája szétválasztva
  • 2 kiskanál átszitált porcukor
  • 1.2 dl almalé
  • 2 evőkanál főzőtejszín
  • 15 dkg aszalt szilva (magozott)

Elkészítés

Az almalét kis lábasba öntjük, beletesszük az aszalt szilvát, és lefedve legalább 2 órán át áztatjuk – vagy egy éjszakán át, ha lehetőség van rá.

Lassú forrásig melegítjük az almalében áztatott aszalt szilvát, majd alacsony hőfokon 5 percig tovább főzzük, egészen puhára. Botmixerrel, turmixgépben vagy robotgépben pépesítjük.

A sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat) előmelegítjük, és beleteszünk egy tepsit melegedni. Egy 15 cm átmérőjű, 1 l-es szuflétálat vékonyan kizsírozunk.

A tojássárgáját összekeverjük a tejszínnel, majd hozzáadjuk az aszalt szilvás pépet.

Egy másik tálban a tojásfehérjéből kemény habot verünk. 2 evőkanálnyit belekeverünk a szilvapépbe, hogy fellazítsuk, majd egy nagy fémkanállal óvatosan beleforgatjuk a maradékot is.

Beleöntjük a szuflétálba, és a meleg tepsire téve 20 percig sütjük. Akkor jó, ha a szuflé megemelkedik, s ha gyengéden megrázzuk, enyhén jobbra-balra billeg. Ekkor gyorsan meghintjük a tetejét porcukorral, és máris tálaljuk.

Tipp:

• Mangós-narancsos felfújthoz az aszalt szilvát aszalt mangóval helyettesítjük, amit almalé helyett narancslé és 1 evőkanál méz keverékében párolunk meg. • Banános-rumos felfújtakhoz áttörünk 2 érett, közepes méretű banánt, majd hozzákeverünk 2 evőkanál sötét rumot. Ezt használjuk a szilvapép helyett. A rumos banánpépet hat vékonyan kizsírozott, 1,5 dl-es pástétomformába töltjük. Egy meleg tepsire állítjuk az edényeket, és kb. 15 percig sütjük a felfújtat, majd porcukorral meghintve azonnal tálaljuk.

Miért egészséges?

• Az aszalt szilva hasznos mennyiségű káliumot, vasat, valamint B6-vitamint tartalmaz. Az almalében található C-vitamin elősegíti a szilvában lévő vas felszívódását. • A gyümölcslevek, pl. az almalé, kevés rostot tartalmaznak – ellentétben a friss gyümölcsökkel –, de a gyümölcsök számos tápanyaga megtalálható bennük, pl. a C-vitamin és más antioxidánsok. • A tojás hasznos és sokoldalú élelmiszer, felhasználható mind édes, mind sós ételekhez. Igen egészséges is, mivel sok nélkülözhetetlen tápanyagról – fehérjéről, A-, B12és D-vitaminról, cinkről – gondoskodik.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 198 kcal (826 kJ), fehérje 7 g, zsír 12 g (ebből telített 6 g), szénhidrát 17 g, (ebből cukor 17 g), rost 2 g, A-, B12-vitamin, B2-vitamin, vas, cink


Aszalt szilvás-almás felfújt

Aszalt szilvás-almás felfújt

A felfújtkészítés egyáltalán nem bonyolult dolog, kár izgulni miatta. Csak az a fontos, hogy a sütőből kivéve azonnal, forrón tálaljuk, nehogy összeessen. E receptben a felfújtat almalében párolt aszalt szilvával gazdagítjuk. Mindkettő…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés