Aszalt szilvás-narancsos húsos pite recept

Aszalt szilvás-narancsos húsos pite
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

85 perc

Megnézték:
1980

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Micsoda pite: aszalt szilva, narancs, szűzpecsenye, mind jól megférnek egymás mellett ebben a húsos pitében.

4 személyre

  • 1 adag forró vizes tészta

Az aszaltszilvás-sertéshúsos töltelékhez:

  • 1.5 dl almalé
  • 40 dkg szűzpecsenye, falatnyi darabokra vágva
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 2 db póréhagyma felszeletelve
  • 2 dl sertéshús-, csirke- vagy zöldségalaplé
  • 1 evőkanál száraz sherry
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál friss vagy 1 kiskanál szárított zsálya, apróra vágva
  • 20 dkg kimagozott aszalt szilva
  • 2 kiskanál kukoricakeményítő
  • só, bors

Elkészítés

A töltelékhez teflonserpenyőben közepes hőfokon felforrósítjuk az olajat, majd 3-4 percig minden oldalról megpirítjuk benne a húsdarabokat, utána húslapáttal egy tányérra tesszük őket. A póréhagymát megfonnyasztjuk a serpenyőben (2-3 perc).

Hozzáadjuk az almalevet, az alaplét, a sherryt, a narancshéjat és a zsályát. Felforraljuk, majd mérsékeljük a hőfokot. A húst visszatesszük a serpenyőbe, hozzáadjuk az aszalt szilvát, és fedő alatt addig pároljuk a keveréket, amíg a hús megpuhul (20 perc). A sütőt 220 °C-ra (gázsütőnél 7-es fokozat) előmelegítjük.

A húsos keveréket szűrőkanállal áttesszük egy 1,2 l-es tűzálló tálba. 2 kiskanál vízzel elkeverjük a kukoricakeményítőt, majd hozzáadjuk a serpenyőben maradt pecsenyeléhez. Kevergetve felforraljuk, és besűrítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül beleöntjük a tűzálló tálba.

A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy lefedje a tálat. Ráhelyezzük a töltelékre, felhajtjuk a szélét, és a közepébe kis lyukat fúrunk, amin át távozhat a gőz.

15 percig sütjük, majd 180 °C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat) mérsékeljük a hőfokot, és így sütjük még kb. 20 percig vagy amíg a tészta szép aranybarna színt kap. Forrón tálaljuk.

Tipp:

• Sertéshús helyett csirkemellet is használhatunk, szilva helyett pedig aszalt sárgabarackot. Készítsünk tésztában sült áfonyás-boros kacsát. 4 kacsamellről lehúzzuk a bőrt, falatnyi darabokra vágjuk, teflonserpenyőbe téve 1 evőkanál napraforgóolajban 3-4 percig pirítjuk, majd a húst kiszedjük egy tányérra. 1 fej apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztunk a serpenyőben (5 perc). Hozzákeverünk 3 dl csirkealaplét, 2 evőkanál portói bort, 1 evőkanál áfonyaszószt és egy kis darab gyömbért. Felforraljuk, majd alacsonyabbra állítjuk a hőfokot. A kacsahúst visszatesszük a serpenyőbe, hozzáadunk 2-3 felszelt sárgarépát, majd fedő alatt 20 percig pároljuk. Az utolsó 5 percben hozzáadunk 10 dkg friss vagy mélyhűtött vörös áfonyát. A tölteléket szűrőkanállal áttesszük egy tűzálló tálba. A pecsenyelét az alaprecept szerint kukoricakeményítővel besűrítjük, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd beleöntjük a tálba, és a tetejére borítjuk a tésztát. Végül az alaprecept szerint megsütjük.

Miért egészséges?

• Az állattenyésztés és a húsfeldolgozás terén bekövetkezett változásoknak köszönhetően ma már a sertéshúsban sokkal kevesebb a zsír, mint 20 évvel ezelőtt. Az aszalt szilva az élelmi rostok megfelelő forrása, s természetes hashajtó hatással bír.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 422 kcal (1760 kJ), fehérje 27 g, zsír 15 g (ebből telített 4 g), szénhidrát 46 g, (ebből cukor 21 g), rost 5 g, A-, B1-, B6-, C-, E-vitamin, folsav, kalcium, réz, vas, kálium


Aszalt szilvás-narancsos húsos pite recepthez kapcsolódó receptek

Aszalt szilvás-narancsos húsos pite

Aszalt szilvás-narancsos húsos pite

Micsoda pite: aszalt szilva, narancs, szűzpecsenye, mind jól megférnek egymás mellett ebben a húsos pitében.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés