Aszalt szilvás-narancsos húsos pite

Aszalt szilvás-narancsos húsos pite

Micsoda pite: aszalt szilva, narancs, szűzpecsenye, mind jól megférnek egymás mellett ebben a húsos pitében.

4 személyre

  • 1 adag forró vizes tészta

Az aszaltszilvás-sertéshúsos töltelékhez:

  • 1.5 dl almalé
  • 40 dkg szűzpecsenye, falatnyi darabokra vágva
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 2 db póréhagyma felszeletelve
  • 2 dl sertéshús-, csirke- vagy zöldségalaplé
  • 1 evőkanál száraz sherry
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál friss vagy 1 kiskanál szárított zsálya, apróra vágva
  • 20 dkg kimagozott aszalt szilva
  • 2 kiskanál kukoricakeményítő
  • só, bors
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A töltelékhez teflonserpenyőben közepes hőfokon felforrósítjuk az olajat, majd 3-4 percig minden oldalról megpirítjuk benne a húsdarabokat, utána húslapáttal egy tányérra tesszük őket. A póréhagymát megfonnyasztjuk a serpenyőben (2-3 perc).

Hozzáadjuk az almalevet, az alaplét, a sherryt, a narancshéjat és a zsályát. Felforraljuk, majd mérsékeljük a hőfokot. A húst visszatesszük a serpenyőbe, hozzáadjuk az aszalt szilvát, és fedő alatt addig pároljuk a keveréket, amíg a hús megpuhul (20 perc). A sütőt 220 °C-ra (gázsütőnél 7-es fokozat) előmelegítjük.

A húsos keveréket szűrőkanállal áttesszük egy 1,2 l-es tűzálló tálba. 2 kiskanál vízzel elkeverjük a kukoricakeményítőt, majd hozzáadjuk a serpenyőben maradt pecsenyeléhez. Kevergetve felforraljuk, és besűrítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül beleöntjük a tűzálló tálba.

A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy lefedje a tálat. Ráhelyezzük a töltelékre, felhajtjuk a szélét, és a közepébe kis lyukat fúrunk, amin át távozhat a gőz.

15 percig sütjük, majd 180 °C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat) mérsékeljük a hőfokot, és így sütjük még kb. 20 percig vagy amíg a tészta szép aranybarna színt kap. Forrón tálaljuk.