Aszalt szilvás mákos guba recept

Aszalt szilvás mákos guba
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
732

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A gubát úgy variálhatjuk, ahogyan csak akarjuk. Ez az aszalt szilvás változat nagyon sikeres lett nálunk, mert kicsit eltér a megszokottól. Szeretek az ízekkel játszani, kombinálni a különböző gyümölcsöket, azokat akár aszalt, akár friss állapotban az ételekbe varázsolni. Ez teszi őket izgalmassá.

4 személyre

  • 6 db szikkadt sulirúd (vagy: kifli, zsemle)
  • 5 dkg aszalt szilva mag nélküli
  • 2 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg darált mák
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 3 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg krémsajt (mascarpone)
  • 2 dl tejszín
  • 3 evőkanál darált holland kétszersült
  • 5 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • vaj
  • morzsa a szóráshoz
  • 0 csomag Dr. Oetker fehércsokoládé ízű pudingpor

Elkészítés

A kifliket (ami nálam sulirúd megszikkadt állapotában) kockára vágjuk és tálba rakjuk.

A tejet pici sóval felforrósítjuk, az aszalt szilvákat négyfelé daraboljuk és hozzákeverjük. Így hagyjuk fél órát állni. Ezután a tejet és a szilvát a kiflikre öntjük, és hagyjuk, hogy megszívják magukat a tejjel. A mákhoz keverjük a vaníliás cukrot, a cukrot és a reszelt citromhéjat, majd a kiflikre öntjük és kanállal összevegyítjük.

Egy négyszögletes sütőformát kikenünk vajjal, megszórjuk morzsával, beleöntjük a mákos gubát. A tojásokat a tejszínnel, és a cukorral felverjük, majd a krémsajtot is hozzákavarjuk. Ráöntjük a gubára, amit megszórunk a holland kétszersültből darált morzsával. (Ez utóbbi sokkal finomabb és édesebb a hagyományos morzsánál. Persze akinek ez nincs, jó a másik is.)

Vajat morzsolunk a tetejére, és előmelegített sütőbe tolva 160 fokon megsütjük szép pirosra. Ha kihűlt, szeleteljük négyzetekre, és tálaljuk tejcsokoládé ízű pudingkrémmel. A fele mennyiségű pudingporból készítünk hígabb pudingkrémet: 5 dl tejhez fél csomag pudingport és cukrot adunk. Készíthetjük más ízesítéssel is.


Aszalt szilvás mákos guba recepthez kapcsolódó receptek

Aszalt szilvás mákos guba

Aszalt szilvás mákos guba

A gubát úgy variálhatjuk, ahogyan csak akarjuk. Ez az aszalt szilvás változat nagyon sikeres lett nálunk, mert kicsit eltér a megszokottól. Szeretek az ízekkel játszani, kombinálni a különböző gyümölcsöket, azokat akár aszalt, akár friss…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés