Aszalt szilvás mákos guba recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 50 perc
Megnézték: |
A gubát úgy variálhatjuk, ahogyan csak akarjuk. Ez az aszalt szilvás változat nagyon sikeres lett nálunk, mert kicsit eltér a megszokottól. Szeretek az ízekkel játszani, kombinálni a különböző gyümölcsöket, azokat akár aszalt, akár friss állapotban az ételekbe varázsolni. Ez teszi őket izgalmassá.
- 6 db szikkadt sulirúd (vagy: kifli, zsemle)
- 5 dkg aszalt szilva mag nélküli
- 2 dl tej
- 5 dkg cukor
- 10 dkg darált mák
- 1 db citrom reszelt héja
- 3 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg krémsajt (mascarpone)
- 2 dl tejszín
- 3 evőkanál darált holland kétszersült
- 5 dkg vaj
- 1 csipet só
- vaj
- morzsa a szóráshoz
- 0 csomag Dr. Oetker fehércsokoládé ízű pudingpor
Elkészítés
A kifliket (ami nálam sulirúd megszikkadt állapotában) kockára vágjuk és tálba rakjuk.
A tejet pici sóval felforrósítjuk, az aszalt szilvákat négyfelé daraboljuk és hozzákeverjük. Így hagyjuk fél órát állni. Ezután a tejet és a szilvát a kiflikre öntjük, és hagyjuk, hogy megszívják magukat a tejjel. A mákhoz keverjük a vaníliás cukrot, a cukrot és a reszelt citromhéjat, majd a kiflikre öntjük és kanállal összevegyítjük.
Egy négyszögletes sütőformát kikenünk vajjal, megszórjuk morzsával, beleöntjük a mákos gubát. A tojásokat a tejszínnel, és a cukorral felverjük, majd a krémsajtot is hozzákavarjuk. Ráöntjük a gubára, amit megszórunk a holland kétszersültből darált morzsával. (Ez utóbbi sokkal finomabb és édesebb a hagyományos morzsánál. Persze akinek ez nincs, jó a másik is.)
Vajat morzsolunk a tetejére, és előmelegített sütőbe tolva 160 fokon megsütjük szép pirosra. Ha kihűlt, szeleteljük négyzetekre, és tálaljuk tejcsokoládé ízű pudingkrémmel. A fele mennyiségű pudingporból készítünk hígabb pudingkrémet: 5 dl tejhez fél csomag pudingport és cukrot adunk. Készíthetjük más ízesítéssel is.