Avokádós szendvics házi ecetes paradicsommal recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 40 perc
Megnézték: |
Apró kis rozsos bagatteket sütöttem a sütőben, azt a fajtát, amelyiket már elősütötten vákuumcsomagolva lehet megvásárolni. Nagyon szeretjük, mert nemcsak egészséges, hanem frissen elkészítve a legjobb, no meg gyorsan elkészül. Mautner Zsófi ötlete alapján próbáltam kreatív szendvicset összehozni. Úgy gondolom, nagyon finom lett, és bátran ajánlom bárkinek, hogy lepje meg vele szeretteit, nem fog benne csalódni!
A recept hozzávalói ( személyre)
Az ecetes paradicsomhoz:
- 500 g koktél vagy datolyaparadicsom (kétféle, piros-sárga)
- 2.5 dl almaecet
- 50 g nádcukor
- 1 evőkanál só
- 1 kis darab gyömbér
- 1 teáskanál mustármag
- 2 db babérlevél
- 1 teáskanál egész bors
A szendvicshez:
- 4 db rozsos bagett (közepes méretű, de lehet nagyobb is)
- 250 g ricotta
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 db biocitrom reszelt héja
- 2 db érett avokádó
- 2 fej db lilahagyma
- 3 evőkanál borecet
- 1 teáskanál porcukor
- 150 g 15 dkg koktélparadicsom
- só
- bors
- fekete kömény díszítésnek
Elkészítés
A házi ecetes paradicsomhoz félbevágjuk a paradicsomokat. Ezeket befőttes üvegbe rakjuk. Egy kis forralóban 2,5 dl vízzel az almaecetet összeforraljuk a nádcukorral, sóval, hozzáadjuk a szeletelt gyömbért és a fűszereket. A forró, ecetes levet a paradicsomra öntjük, és lezárjuk az üveget. Teljesen lehűtjük, ideális esetben felhasználás előtt 1 napig állni hagyjuk.
A szendvicshez a bagetteket elősütjük, de előtte félbevágjuk, és tálcára rakjuk egymás mellé. A ricottát kikeverjük a reszelt citromhéjjal, az olívával és egy csipet sóval. Megkenjük vele a szeleteket. Az avokádót félbevágjuk, kiemeljük a magját, majd a héjából kiemeljük a húsát, és vékony szeletekre vágjuk. Dekoratívan elrendezzük a bagetteken, sózzuk, borsozzuk. A tetejére vegyesen, ecetes paradicsomot és friss koktélparadicsomot halmozunk, megszórjuk csíkokra vágott marinált lilahagymával, majd megszórjuk a fekete köménnyel.
A lilahagyma marinálása: ecet, cukor, só bepácolni, jól összekeverve állni hagyni.