Azték csirkés tortilla recept

Azték csirkés tortilla
4 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

65 perc

Megnézték:
8078

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Főleg a tizenévesek kedvében járhatunk ezzel a különleges fogással, amelyben tortillalapok közé kockára vágott csirkehúsból és vörös vesebabból álló, fűszeres paradicsomos-kukoricás paprikaszósszal leöntött töltelék kerül. A mellé kínált zöldcitrom-lével meglocsolt avokádó és ropogós zöldsaláta teszi teljessé a mexikói ízvilágot.

6 személyre

  • 7.5 dkg érett cheddar sajt finomra reszelve
  • 1.5 dl zsírszegény natúr joghurt
  • 1 dl tejföl
  • 6 nagy puha tortilla

A mexikói csirkés töltelékhez

  • 1 db csirkehúsleves-kocka
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 kiskanál őrölt kömény
  • 80 dkg konzerv darabolt paradicsom
  • 40 dkg konzerv vörös vesebab leöblítve, lecsurgatva
  • 1 kiskanál őrölt koriander
  • 1 db friss piros csilipaprika kicsumázva és apróra vágva
  • 6 evőkanál friss korianderzöld apróra vágva
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 1 nagy fej fehér hagyma apróra vágva
  • 20 dkg bébikukorica apróra vágva
  • 1 db zöldpaprika kicsumázva, apróra vágva
  • 30 dkg főtt csirkemellfilé kockára vágva
  • só, bors

Elkészítés

Először elkészítjük a tölteléket. Az olajat egy nagy lábasban felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, és 10 perc alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a zöldpaprikát, a kukoricát és a csilit, majd további 5 percig pirítjuk.

Hozzáadjuk a paradicsomot a levével együtt, az őrölt koriandert, a köményt, a cukrot és a leveskockát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, azután az egészet jól összekeverjük. Felforraljuk, és alacsony hőfokon 10 percig főzzük.

Hozzákeverjük a csirkehúst, a babot és a koriander felét. Alacsony hőfokon 5 percig főzzük. A sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat) előmelegítjük.

Olajjal vékonyan kikenünk egy 28 cm átmérőjű és 5 cm mély, tűzálló kerámiatálat. Lerakunk az aljára egy tortillalapot, rákanalazzuk a töltelék kb. ötödét, ezt leborítjuk egy másik tortillával, arra megint egy-ötödnyi tölteléket rakunk, és így folytatjuk tovább, felhasználva az összes lapot és az egész tölteléket. Legfelülre tortilla kerül. A halom valamivel magasabb lesz, mint a tál.

A joghurtot elkeverjük a tejföllel, 5 dkg sajttal és a korianderzöldből 2 evőkanálnyival. Rákanalazzuk a rakottas tetejére, meghintjük a maradék sajttal, és 25 perc alatt szép pirosra sütjük. Megszórjuk a maradék korianderzölddel, és szeletekre vágva forrón tálaljuk.

Tipp:

• A tortillák tetejére 20 dkg krémsajt, 8 dkg reszelt manchego (vagy más kemény juhsajt) és 2 evőkanál korianderzöld keverékét kanalazzuk. Babos tortillához megfonnyasztjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát 1 kicsumázott, apróra vágott sárga húsú paprikával, 25 dkg apróra vágott cukkinivel és 50 dkg apróra vágott édesköménygumóval együtt. 5 percig pirítjuk, azután hozzáadjuk a paradicsomot, az őrölt koriandert, a cukrot és a leveskockát. Sózzuk, borsozzuk, majd alacsony hőfokon 10 percig főzzük. Beleöntünk 80 dkg lecsöpögtetett, leöblített konzerv tarkababot, és átforrósítjuk a keveréket. Lerakjuk a tortillákat a töltelékkel, a tejére kanalazzuk a joghurtos vagy krémsajtos keveréket, és az alaprecept szerint megsütjük.

Miért egészséges?

• Mind a kukoricából, mind pedig a búzából készült tortilla megfelelő összetett-szénhidrát-forrás. Tápérték tekintetében alig van különbség a konzerv bab és a megfőzött szárazbab között, viszont az előbbivel sok időt takaríthatunk meg. A csirkehús gazdag fehérjeforrás, és megfelelő mennyiségű B-vitamin is van benne, különösen B1 és niacin. A lebőrözött hús kevés zsírt tartalmaz, és az is az egészségre jótékony hatású telítetlen zsírsav.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 517 kcal (2156 kJ), fehérje 29 g, zsír 13 g (ebből telített 5 g), szénhidrát 75 g, (ebből cukor 17 g), rost 7,5 g, C-vitamin, niacin, A-, B1-, B6-, E-vitamin, folsav, réz, kalcium, kálium, cink, B2-vitamin, vas, szelén


Azték csirkés tortilla

Azték csirkés tortilla

Főleg a tizenévesek kedvében járhatunk ezzel a különleges fogással, amelyben tortillalapok közé kockára vágott csirkehúsból és vörös vesebabból álló,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés