Babfőzelék sült oldalassal recept
Beküldő: ibi1950 Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Babfőzelék száraz bab helyett konzerv babból
A recept hozzávalói ( személyre)
A főzelékhez:
- 2 doboz fehér babkonzerv
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 teáskanál delikát ételízesítő
- 2 evőkanál mangalica zsír
- liszt
- őrölt pirospaprika
- 1 pohár tejföl
A sült oldalashoz:
- 0.5 kg oldalas
- só
- 1 evőkanál mangalica zsír
Elkészítés
Az oldalassal kezdjük. Átmossuk, besózzuk, kis ideig állni hagyjuk, majd a felhevített zsírban fehéredésig minden oldalán átsütjük. Kevés vizet öntve alá, fedő alatt puhára pároljuk Amikor kellő puhaságú a hús, zsírjára sütjük addig, amíg szép piros nem lesz.
Közben míg puhul a hús, elkészítjük a főzeléket is. Kevés vízbe feltesszük főni a babérlevelet, a fokhagyma gerezdeket és az ételízesítőt. Ha szükséges, kevés sót adunk hozzá. Amikor a hagyma puhulni kezd, kivesszük a vízből és félretesszük. A zsírban világos barna rántást készítünk, annyi liszttel, amennyit felvesz. Belenyomjuk a fokhagyma gerezdeket, és vigyázva, hogy meg ne égjen, átsütjük. Tegyünk bele egy mokkáskanál pirospaprikát, keverjük el és öntsük fel hideg vízzel, esetleg tejjel. Simára keverjük.
Közben a konzerv babot szűrő kanálba öntve hideg vízzel leöblítjük és a forrásban lévő babérleveles vízbe öntjük. Amikor forr, belekerül a rántás és a hőkiegyenlítéssel elkevert tejföl. Ezzel már csak addig főzzük, amíg forrni nem kezd.
Tálalásnál a sült oldalassal tálaljuk. Aki szereti, puha kenyeret adhat mellé.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A babfőzelék az egyik kedvenc étele a családnak. Mindig száraz babból készítettem, de újabban sokszor csalódás ért, mert nem főtt meg néhány szem, vagy esetleg a többi meg szétfőtt. Ezért választottam a konzervet, így mindig sikerül.