Babfőzelék sült oldalassal

Babfőzelék sült oldalassal

Babfőzelék száraz bab helyett konzerv babból

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A főzelékhez:

  • 2 doboz fehér babkonzerv
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 1 teáskanál delikát ételízesítő
  • 2 evőkanál mangalica zsír
  • liszt
  • őrölt pirospaprika
  • 1 pohár tejföl

A sült oldalashoz:

  • 0.5 kg oldalas
  • 1 evőkanál mangalica zsír
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Az oldalassal kezdjük. Átmossuk, besózzuk, kis ideig állni hagyjuk, majd a felhevített zsírban fehéredésig minden oldalán átsütjük. Kevés vizet öntve alá, fedő alatt puhára pároljuk Amikor kellő puhaságú a hús, zsírjára sütjük addig, amíg szép piros nem lesz.

Közben míg puhul a hús, elkészítjük a főzeléket is. Kevés vízbe feltesszük főni a babérlevelet, a fokhagyma gerezdeket és az ételízesítőt. Ha szükséges, kevés sót adunk hozzá. Amikor a hagyma puhulni kezd, kivesszük a vízből és félretesszük. A zsírban világos barna rántást készítünk, annyi liszttel, amennyit felvesz. Belenyomjuk a fokhagyma gerezdeket, és vigyázva, hogy meg ne égjen, átsütjük. Tegyünk bele egy mokkáskanál pirospaprikát, keverjük el és öntsük fel hideg vízzel, esetleg tejjel. Simára keverjük.

Közben a konzerv babot szűrő kanálba öntve hideg vízzel leöblítjük és a forrásban lévő babérleveles vízbe öntjük. Amikor forr, belekerül a rántás és a hőkiegyenlítéssel elkevert tejföl. Ezzel már csak addig főzzük, amíg forrni nem kezd.

Tálalásnál a sült oldalassal tálaljuk. Aki szereti, puha kenyeret adhat mellé.

Jó étvágyat kívánok hozzá!