Babos burrito recept

Babos burrito
3 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Megnézték:
6069

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A pürévé tört tarkababhoz jól illenek a mexikói konyhára jellemző erőteljes ízek, valamint a csípős fűszerek. A babot megfőzzük, majd kevés olajon enyhén megpirítjuk. Laktató fogás, nem is kell mellé köret, elég, ha utána egy kis friss gyümölcsöt kínálunk.
6 személyre

  • 0 só és fekete bors
  • 2 db babérlevél
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 1/2 evőkanál napraforgóolaj
  • 25 dkg tarkabab legalább 8 órára beáztatva
  • 3 gerezd fokhagyma

A paradicsomos-csilipaprikás salsához

  • 1 csipet cukor
  • 3 evőkanál korianderzöld összevágva
  • 1 db leve és reszelt héja
  • 1 zöld csilipaprika kicsumázva, felaprítva
  • 1.25 dl joghurt
  • 8 nagy puha tortilla
  • 45 dkg kemény érett paradicsom, kockára vágva
  • 12 dkg cheddar sajt lereszelve
  • 1 db kötözősaláta csíkokra vágva

Elkészítés

A babról leöntjük az áztatólevet, és hideg folyó vízzel leöblítjük. Egy nagy lábasban bőséges mennyiségű friss vízzel, 2 gerezd meghámozott fokhagymával, a babérlevéllel s a négyfelé vágott vöröshagymával felforraljuk. 10 percig erőteljesen forraljuk, majd félig lefedve mérsékelt hőfokokon 45–60 percig csendesen rotyogtatjuk.

Közben elkészítjük a salsát. Egy tálban összekeverjük a paradicsomot, a csilipaprikát, a limonella héját és levét, a cukrot, valamint a korianderzöldet. Lefedjük, és tálalásig szobahőmérsékleten állni hagyjuk.

Amikor a bab megfőtt, 1,5 dl-t félretéve leöntjük róla a vizet, lecsepegtetjük, azután a vöröshagymát és a babérlevelet kidobjuk, a fokhagymát pedig félretesszük.

Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beledobjuk az apróra vágott vörös- és fokhagymát, majd alacsony hőfokon kb. 10 perc alatt megfonnyasztjuk őket. Hozzáadjuk a félretett egész fokhagymagerezdeket, egy merőkanálnyi babot, néhány kanálnyit a félretett főzőfolyadékból, majd villával pürévé törjük.

Merőkanalanként, mindig egy kevés főzőfolyadékot is hozzáadva adagoljuk a maradék babot, miközben villával száraz, kissé darabos pürévé törjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Közben felmelegítjük a tortillákat asütőben vagy a mikrohullámú sütőben a csomagoláson található utasítás szerint.

Megtöltjük a lapokat a pirított babpürével, a sajttal, a csíkokra vágott kötözősalátával meg a joghurttal. Összetekerjük őket, és a salsával díszítve azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Készítsünk babos quesadillát. Ehhez 20 dkg durvára reszelt, zsírszegény Monterey Jack, wensleydale vagy enyhe ízű cheddar sajtra és 8 puha tortillára van szükség. Közepes hőfokon felforrósítunk egy nagy teflonbevonatú serpenyőt. Beleteszünk egy tortillát, és a közepére kanalazunk 2-3 evőkanálnyi pirított babpürét. Rászórjuk a sajt nyolcadrészét, ügyelve rá, hogy a tortilla peremére is jusson belőle. Félholdformára összehajtjuk, a széleket óvatosan összenyomkodjuk, hogy a megolvadó sajt lezárja a batyukat. Mindkét oldalán 1-1 percig sütjük, majd azonnal tálaljuk, különben a sajt kemény és rágós lesz. Azt is megtehetjük, hogy a tortillákat előre megtöltjük, és csak igény szerint sütjük ki őket. Mangósalsával tálaljuk: ehhez 1 apróra vágott érett mangót összekeverünk 1 zöld és 1 piros kicsumázott és felkarikázott csilipaprikával, majd rálocsoljuk egy fél limonella levét.

Miért egészséges?

• A tortilla Mexikóban, valamint KözépésDél-Amerikában alapvető tápláléknak számít, és gyakran kenyér helyett fogyasztják. Búza- és kukoricalisztből (masa harina) egyaránt sütik, mindkettő gazdag keményítőtartalmú szénhidrátokban. • A salsához használt paradicsom, valamint a limonella C-vitamin-tartalma elősegíti a tarkababban található vas felszívódását.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 519 kcal (2164 kJ), fehérje 22 g, zsír 12 g (ebből telített 5 g), szénhidrát 83 g, ( ebből cukor 8 g), rost 4 g, folsav, réz, A-, B1-, E-vitamin, niacin, kalcium, vas, kálium, cink, B2-, B6-, C-vitamin, szelén


Babos burrito

Babos burrito

A pürévé tört tarkababhoz jól illenek a mexikói konyhára jellemző erőteljes ízek, valamint a csípős fűszerek. A babot megfőzzük, majd kevés olajon enyhén megpirítjuk. Laktató fogás, nem is kell mellé köret, elég, ha utána egy kis friss…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés