Babsaláta búzaszemekkel, sonkával és tormával recept

Babsaláta búzaszemekkel, sonkával és tormával

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

45 perc

Megnézték:
790

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


4 személyre

  • 0.5 csomó petrezselyemzöld
  • 1 dl tejszín
  • 4 dl zöldségalaplé
  • 2 evőkanál krémsajt vagy sűrű tejföl
  • 2 evőkanál fehérborecet frissen őrölt fekete bors
  • 20 dkg előfőzött búza
  • 40 dkg zöldbab só
  • 25 dkg pácolt sonka
  • 1 kis jégsaláta

Elkészítés

Szükség szerint mossuk meg és csepegtessük le a búzaszemeket. Tegyük a zöldségalaplével együtt egy lábasba. Fedő nélkül forraljuk fel, majd alacsony hőfokon, félig lefedve 20–25 percig főzzük. Várjuk meg, amíg a megfőtt búzaszemekből eltávozik a gőz, majd 30–50 percig hagyjuk hűlni, közben időnként villával lazítsuk fel.

Tisztítsuk meg a zöldbabot, mossuk meg, és vágjuk 4 cm hoszszú darabokra. Tegyük egy fazékba, öntsük fel 1,5 dl vízzel, sózzuk meg, és főzzük 12–15 perc alatt éppen csak puhára. Vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni.

Vágjuk a sonkát 1,5 cm-es kockákra. Tisztítsuk meg a jégsalátát, mossuk meg, és csepegtessük le. A leveleit vágjuk 3 cm-es darabokra és rendezzük el egy lapos tálon. A zöldbabot csepegtessük le, a főzővizet tegyük félre. Tegyük egy nagy tálba a zöldbabot, 4 evőkanálnyi főzővizet, a sonkát és a búzaszemeket, majd az egészet keverjük össze.

Tegyük a krémsajtot, a tejszínt és a tormát 1 evőkanál ecettel, sóval és borssal együtt egy tálba, habverővel keverjük simára. Öntsük a mártást a salátára, és az egészet keverjük jól össze. Hagyjuk rövid ideig állni, hogy az ízek összeérjenek. Mossuk meg a petrezselymet, és rázzuk le róla a vizet. A zöldjét vágjuk finomra. Ízesítsük utána a salátátecettel, sóval és borssal. Ha túl száraz, adjunk még hozzá egy kis főzőlevet. Tálaljuk ki a jégsalátalevelekre, és szórjuk rá az összevágott petrezselymet.

Tipp:

Előfőzött búzaszemek A vízgőzben előfőzött, hántolt búzaszem 20–25 perc alatt megfő. A szemek főzés közben is megtartják alakjukat, és éppen csak megpuhulnak. A különleges előfőzési eljárásnak köszönhetően a szemek csaknem annyi vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a hántolatlan búza. Bioboltokban keressük. Használhatunk helyette aszalt tönkölybúzát is.

A recept tápértéke:

Adagonként: 110 kcal (460 kJ), 6 g fehérje, 5 g zsír,10 g szénhidrát


Babsaláta búzaszemekkel, sonkával és tormával

Babsaláta búzaszemekkel, sonkával és tormával

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés