Baconos krumplileves recept

Baconos krumplileves
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
3570

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Könnyen elkészíthető, kiadós vacsora. A leves hozzávalói – a hagyma, a burgonya, a baconszalonna és a tej – valószínűleg minden háztartásban kéznél vannak. 

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • só és fekete bors
  • 1 paszternák lereszelve
  • 1 db nagy vöröshagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál sima liszt
  • 12 dkg spenótlevél
  • 1 l fölözetlen tej
  • 5 dkg sovány füstölt bacon hátszalonna bőre nélkül és apróra vágva
  • 40 dkg vékony héjú burgonya pl. deziré, megtisztítva és apró kockákra vágva
  • frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés

Forraljuk fel a tejet egy lábasban. Közben egy másik nagy lábasban forrósítsuk fel az olajat mérsékelten erős lángon. Tegyük bele a bacont és a hagymát, és pirítsuk 2 percig, közben gyakran keverjük meg. Szórjuk bele a lisztet, és jól keverjük össze, majd lassan öntsük hozzá a forró tej egynegyedét, állandóan keverve, hogy a liszt jól elvegyüljön. Amikor kezd besűrűsödni, adjuk hozzá a megmaradt forró tejet.

Tegyük bele a burgonyát és a paszternákot. Ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval, majd forraljuk fel, időnként megkeverve. Állítsuk a tűzhelyet alacsony hőfokra, hogy a leves csendesen bugyogva főjön. Fedjük le félig a lábast, és főzzük a levest még kb. 10 percig. Időnként keverjük meg.

Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, adjuk a leveshez a spenótot, és főzzük még 1-2 percig, amíg a spenót megfonnyad. Kóstoljuk meg a levest, és szükség szerint a fűszerekkel ízesítsük utána. Merjük előmelegített levesestálba vagy mély tányérokba, és tálaljuk azonnal.

Tipp:

• Helyettesítsük a spenótot 10 dkg vékony csíkokra vágott borsmustárral (rukola) vagy 15 dkg fejes káposztával. A fejes káposzta 3-4 perc alatt fő meg. Baconszalonna helyett használjunk 15 dkg mélyhűtött morzsolt csemegekukoricát, amelyet a burgonyával és a paszternákkal együtt tegyünk a levesbe. Ha füstölt tőkehallal készítjük, hagyjuk ki a baconszalonnát, és helyette adjunk a burgonyához és paszternákhoz 12 dkg bőr nélküli füstölt tőkehalfilét. Paszternák helyett használhatunk egy nagy sárgarépát.

Miért egészséges?

• A sötétzöld leveles zöldségek, mint a spenót és a fejes káposzta, bővelkednek fontos fitovegyületekben, pl. indolokban, amelyek közreműködnek az emlőrák megelőzésében, mivel gátolják a daganatképződést előidéző ösztrogének működését. Kéntartalmú vegyületeket is tartalmaznak, amelyekről azt feltételezik, hogy serkentik a rák leküzdésében közreműködő májenzimek termelését. A paszternák rostanyagot, C-vitamint és folsavat tartalmaz.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 355 kcal, fehérje 15 g, zsír 14 g (ebből, telített 7 g), szénhidrát 43 g (ebből cukor 17 g), rost 4 g, B6-vitamin, A-, B1-, B12-, C-vitamin, folsav, kalcium, B2-, E-vitamin, vas, kálium, cink


Baconos krumplileves recepthez kapcsolódó receptek

Baconos krumplileves

Baconos krumplileves

Könnyen elkészíthető, kiadós vacsora. A leves hozzávalói – a hagyma, a burgonya, a baconszalonna és a tej – valószínűleg minden háztartásban kéznél vannak. 

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés