Bagel recept

Bagel
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

45 perc

Megnézték:
1602

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az eredetileg „beugel” néven ismert, kelt tésztából készült, előfőzött, majd sütőben sült „lyukas zsemle” receptjét lengyelországi kivándorlók vitték magukkal az Egyesült Államokba, ahol fényes karriert futott be. Langyosan a legfinomabb, különösen könnyű krémsajttal és füstölt lazaccal töltve.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 45 dkg BL 112-es búzaliszt + egy kevés a dagasztáshoz
  • 1 kiskanál só
  • 2 kiskanál napraforgóolaj
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 3 db tojás
  • 1 kiskanál méz

Elkészítés

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót és a szárított élesztőt, és a kupac közepén kialakítunk egy mélyedést. Egy másik tálban 2 tojást kikavarunk a mézzel és az olajjal, és a mélyedésbe töltjük.

A tálhoz hozzáöntünk kb. 2 dl langyos vizet, és kézi mixer dagasztókarjával ragacsos masszává gyúrjuk a hozzávalókat.

A munkalapot vékonyan belisztezzük. Ráborítjuk a tésztát, és ököllel kb. 10 percig erőteljesen dögönyözzük, időnként a pulthoz ütögetjük, amíg ruganyos tésztát nem kapunk, amely már nem ragad a kezünkhöz. A tésztát konyharuhával letakart tálban, meleg helyen 40 percen át kelesztjük; ezalatt a kétszeresére dagad.

A tésztát a munkalapra borítjuk, könnyedén átgyúrjuk, hengert formálunk belőle, és 12 egyenlő nagyságú részre vágjuk. Mindegyik darabból egy 20 cm hosszú hengert nyújtunk, a két végüket egy kicsit benedvesítjük, gyűrűformán egymásra illesztjük, és szorosan összetapasztjuk.

A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A nyers péksüteményeket a tepsibe tesszük, és konyharuhával letakarva 20 percig kelesztjük.

Egy nagy lábasban vizet forralunk, egy kevés sót szórunk bele. A tésztakarikákat habszedő kanállal egyenként a lobogó vízbe csúsztatjuk, és addig főzzük, míg fel nem bukkannak (20–30 másodperc). Kiemeljük a vízből, és a tepsibe tesszük.

Felverjük a harmadik tojást, és bekenjük vele a bageleket. Az előmelegített sütőben 14–15 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivesszük a sütőből, és süteményesrácson langyosra vagy teljesen kihűtjük. Légmentesen lezárt dobozban 3 napig friss marad.


Bagel recepthez kapcsolódó receptek

Bagel

Bagel

Az eredetileg „beugel” néven ismert, kelt tésztából készült, előfőzött, majd sütőben sült „lyukas zsemle” receptjét lengyelországi kivándorlók vitték magukkal az Egyesült Államokba, ahol fényes karriert futott be.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés