Bajor feketeáfonya-krém recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 25 perc
Megnézték: |
Amint megkóstoljuk ezt a bogyós gyümölcsökkel kevert tejsodót, egy cseppnyi kétségünk sem marad afelől, hogy a szívbarát desszertek is lehetnek finomak. Zsíros tejszín és tojás helyett zsírszegény tejjel, krémtúróval és zselatinnal készítjük.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 2.25 dl félzsíros tej
- 4 evőkanál zsírszegény tejpor
- 2 doboz (egyenként 35 dkg) mélyhűtött és felengedett fekete áfonya
- 10 dkg és még 1 evőkanál porcukor
- 22.5 dkg natúr krémtúró
- 1 tasak (1,5 dkg) zselatinpor
- 4 evőkanál hideg víz
- 7.5 dkg friss fekete áfonya
Elkészítés
A tejet és a tejport egy kis tálkában jól összekeverjük, majd 30 percre a mélyhűtőbe tesszük.
A mirelit áfonyát 10 dkg cukorral együtt egy közepes méretű lábosban, lassú tűzön felforraljuk. A forrástól számított 10 percig csendesen főni hagyjuk, amíg a cukor feloldódik és a bogyók megrepednek (körülbelül 6 dl-nyi szirupot kell kapnunk). Levesszük a lángról, megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre hűl, majd belekeverjük a krémtúró kétharmadát.
A hideg vizet egy hőálló csészébe vagy kis tálba öntjük, és beleszórjuk a zselatint. 5 percig állni hagyjuk, amíg a zselatin magába szívja a vizet és felpuhul. A csészét egy kislábasnyi csendesen fövő vízbe állítjuk, és addig forraljuk, amíg a zselatin feloldódik. Megvárjuk, amíg szoba-hőmérsékletűre hűl.
A behűtött tejet habosra felverjük. Hozzáadjuk a maradék1 evőkanálnyi cukrot, belekeverjük a zselatint, majd a feketeáfonyás keverékbe forgatjuk.
A krémet hat desszertes tálkába vagy pohárba kanalazzuk. Lefedjük, és azután 2 órára a hűtőbe tesszük, amíg megdermed. Közvetlenül tálalás előtt a maradék krémtúrót a desszertek tetejére halmozzuk, és néhány szem friss, fekete áfonyával díszítjük.
Tipp:
Epres-őszibarackos krém - A töltelékhez 2 doboz mélyhűtött földiepret vagy őszibarackot használunk, a tetejére pedig friss, fekete áfonyát és felkockázott, friss őszibarackot teszünk.
Miért egészséges?
• Ha a félzsíros tejhez tejport adunk, sűrű keveréket kapunk, amelyet behűtött állapotban a tejszínhabhoz hasonlóan felverhetünk. A habot zselatinnal fixáljuk,hogy kemény maradjon.• A fekete áfonya gazdag szívbarát ásványi anyagokban és vitaminokban, így káliumban, folsavban, magnéziumban, élelmi rostokban és C-vitaminban.
A recept tápértéke:
Energia 200 kcal, zsír 4 g (ebből telített 2 g), fehérje, 6 g, szénhidrát 35 g, nátrium 33 mg (só 0,08 g), élelmi rost 3 g.