Banános-fahéjas muffin recept

Banános-fahéjas muffin
4.5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

35 perc

Megnézték:
4929

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az édes, ropogós tetejű, ízletes és zamatos sütemény nemcsak zsírszegény, hanem a banánnak, a zabkorpának, a szójatejnek és a szójalisztnek köszönhetően jótékony hatással van a szívre és az érrendszerre is. A legfinomabb melegen fogyasztva, reggelire vagy uzsonnára.

1 személyre

  • 6 dkg zabkorpa
  • 2 kiskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 evőkanál demerara cukor
  • 2 dl szójatej
  • 3 db banán
  • 12 dkg világos muscovado nádcukor
  • 2 kiskanál vaníliakivonat
  • 1 db tojásfehérje
  • 20 dkg sima liszt
  • 6 dkg szójaliszt
  • 1 evőkanál sütőpor

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Közben egy 12 muffin sütésére alkalmas tepsi tálkáiba muffinpapírokat teszünk.

Két kiskanál zabkorpát összekeverünk 1 kiskanál fahéjjal és az összes demerara cukorral, majd félretesszük a díszítéshez. A többi zabkorpát 5 percre beáztatjuk a szójatejbe.

A meghámozott banánokat nagyjából pépesítjük. Hozzáadjuk a barna cukrot, az olajat, a vaníliát és a tojásfehérjét, majd összekeverjük.

A kétféle lisztet a sütőporral és a maradék fahéjjal egy tálba szitáljuk. A közepén kialakítunk egy kis mélyedést, beleöntjük az áztatott zabkorpát meg a banános keveréket, majd könnyedén összekeverjük. Azért ügyeljünk rá, hogy a hozzávalók jól elkeveredjenek.

A muffinpapírokba kanalazzuk a tésztát, és rászórjuk a díszítéshez félretett keveréket. Addig sütjük, amíg a sütemények megemelkednek és aranybarnára sülnek (20-25 perc). Kivesszük a tepsiből és rácsra tesszük őket, hogy kissé kihűljenek. Lehetőleg még langyosan fogyasszuk el, mert másnap a muffin már nem olyan jó.

Tipp:

• A gyermekek kedvelik a mini muffinokat, amelyeket napközben bármikor bekaphatnak. Ehhez 18 kisebb muffinpapírba töltjük a tésztát, és a sütés idejét 15-20 percre csökkentjük. Málnás-gyömbéres muffinhoz a fahéjat őrölt gyömbérrel helyettesítjük, és a 4. lépés végén 2 evőkanál összevágott kandírozott gyömbért, valamint 12 dkg friss málnát keverünk az alaptésztába.

Miért egészséges?

• A szójafehérjében gazdag étrendről azt tartják, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét. Kimutatták, hogy a szójából készült termékek csökkentik a szívbetegségek, bizonyosfajta rákok és a csontritkulás kialakulásának kockázatát, továbbá enyhítik a klimax tüneteit. A banán frukto-oligoszacharidokat (nem emészthető szénhidrátokat) tartalmaz, amelyek elősegítik a hasznos baktériumok, illetve gátolják a káros baktériumok elszaporodását a bélben. A zabkorpa kiváló forrása az oldható rostoknak: ezek gátolják a vérben a koleszterinszint emelkedését, és szabályozzák a vércukorszintet is.

A recept tápértéke:

Adagonként (1 muffin), energia 185 kcal (771 kJ), fehérje 5 g, zsír 5 g (ebből telített 0,5 g), szénhidrát 33 g, (ebből cukor 18 g), rost 3 g, B1-, B6-vitamin, folsav, réz, cink


Banános-fahéjas muffin recepthez kapcsolódó receptek

Banános-fahéjas muffin

Banános-fahéjas muffin

Az édes, ropogós tetejű, ízletes és zamatos sütemény nemcsak zsírszegény, hanem a banánnak, a zabkorpának, a szójatejnek és a szójalisztnek köszönhetően jótékony hatással van a szívre és az érrendszerre is. A legfinomabb melegen fogyasztva,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés