Banános-fahéjas muffin

Banános-fahéjas muffin

Az édes, ropogós tetejű, ízletes és zamatos sütemény nemcsak zsírszegény, hanem a banánnak, a zabkorpának, a szójatejnek és a szójalisztnek köszönhetően jótékony hatással van a szívre és az érrendszerre is. A legfinomabb melegen fogyasztva, reggelire vagy uzsonnára.

1 személyre

  • 6 dkg zabkorpa
  • 2 kiskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 evőkanál demerara cukor
  • 2 dl szójatej
  • 3 db banán
  • 12 dkg világos muscovado nádcukor
  • 2 kiskanál vaníliakivonat
  • 1 db tojásfehérje
  • 20 dkg sima liszt
  • 6 dkg szójaliszt
  • 1 evőkanál sütőpor
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Közben egy 12 muffin sütésére alkalmas tepsi tálkáiba muffinpapírokat teszünk.

Két kiskanál zabkorpát összekeverünk 1 kiskanál fahéjjal és az összes demerara cukorral, majd félretesszük a díszítéshez. A többi zabkorpát 5 percre beáztatjuk a szójatejbe.

A meghámozott banánokat nagyjából pépesítjük. Hozzáadjuk a barna cukrot, az olajat, a vaníliát és a tojásfehérjét, majd összekeverjük.

A kétféle lisztet a sütőporral és a maradék fahéjjal egy tálba szitáljuk. A közepén kialakítunk egy kis mélyedést, beleöntjük az áztatott zabkorpát meg a banános keveréket, majd könnyedén összekeverjük. Azért ügyeljünk rá, hogy a hozzávalók jól elkeveredjenek.

A muffinpapírokba kanalazzuk a tésztát, és rászórjuk a díszítéshez félretett keveréket. Addig sütjük, amíg a sütemények megemelkednek és aranybarnára sülnek (20-25 perc). Kivesszük a tepsiből és rácsra tesszük őket, hogy kissé kihűljenek. Lehetőleg még langyosan fogyasszuk el, mert másnap a muffin már nem olyan jó.