Banántorta recept

Banántorta
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

55 perc

Megnézték:
2208

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az iskolából hazatérő éhes gyerekek biztos szívesen bekapnak egy-két szeletet ebből az egészséges süteményből, amely az otthon kéznél lévő nyersanyagokból könnyen és gyorsan elkészíthető. Persze tízóraira is magukkal vihetik a csemeték. Akkor a legfinomabb, ha nagyon érett banánból készítjük.

8 személyre

  • 2 db nagy, érett banán, amely héjával együtt kb. 40-dkg-ot nyom
  • 25 dkg sütőporos liszt
  • 6 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 5 dkg világos muscovado cukor
  • 2 db tojás
  • 6 evőkanál félzsíros tej
  • 12 dkg mazsola

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Kizsírozunk egy 18 cm átmérőjű kerek tortaformát, az alját kibéleljük sütőpapírral. A banánokat meghámozzuk, a gyümölcshúst villával összetörjük.

A lisztet a sütőporral együtt egy tálba szitáljuk, és hozzákeverjük acukrot. Az olajat elvegyítjük a tejjel meg a tojással, majd hozzáadjuk a liszthez. Belekeverjük a mazsolát és a banánpürét, majd a masszát az előkészített sütőformába öntjük.

Addig sütjük, amíg a torta szépen megemelkedik, és a közepébe szúrt tűre már nem ragad tészta (50-55 perc). 15 percig hűlni hagyjuk, majd egy kést végighúzunk a forma belső oldalán, hogy könnyebben kiboríthassuk a süteményt. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Jól záródó dobozban 4 napig is eláll.

Tipp:

• A mazsolát más gyümölccsel, például aszalt vörös áfonyával, összevágott aszalt fügével, aszalt sárgabarackkal vagy aszalt trópusi gyümölcskeverékkel is helyettesíthetjük. Ha be akarjuk vonni a tortát, keverjünk öszsze 10 dkg átszitált porcukrot kb. 1 evőkanálnyi friss narancslével, és kanállal vagy zsírpapírból összetekert tölcsérből csurgassuk a tortára. Banános-pekándiós muffinhoz a mazsolát 10 dkg durvára darabolt pekándióval helyettesítjük, és az olajos-tejes-tojásos keverékhez hozzáadunk 6 evőkanál zsírszegény natúr joghurtot. A masszát 12 muffinpapírral kibélelt formába öntjük, és 20 perc alatt aranybarnára sütjük a 200 °C-ra előmelegített sütőben (gázsütőnél 6-os fokozat).

Miért egészséges?

• Ez a torta a hagyományos banántortánál jóval kevesebb cukrot tartalmaz. Mivel vaj helyett napraforgóolajat használunk hozzá, telítettzsírsav-tartalma is alacsonyabb. A banán igazi energiabomba, káliumban is gazdag, amely nélkülözhetetlen az izmok és az idegrendszer működéséhez, továbbá szerepe van a vérnyomás szabályozásában.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 310 kcal (1293 kJ), fehérje 6 g, zsír 10 g (ebből telített 2 g), szénhidrát 50 g, (ebből cukor 26 g), rost 2 g, B6-, B12-vitamin, B1-vitamin, kalcium, réz, vas


Banántorta recepthez kapcsolódó receptek

Banántorta

Banántorta

Az iskolából hazatérő éhes gyerekek biztos szívesen bekapnak egy-két szeletet ebből az egészséges süteményből, amely az otthon kéznél lévő nyersanyagokból…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Banántorta recepthez

Hajni bubu - 2009. december 22.
szia én ezt a receptet gyümölcskenyér néven ismerem és minden karácsonykor szoktam sütni idén mást készítünk de tényleg finom lehet banánnal is mi aszalt gyümölccsel szoktuk ízesíteni vagy ha főzőtejszínt is teszek bele akkor meg darabolt csokoládét teszek bele és az meg csokikoszorú
bonyika - 2009. november 29.
Nagyon tetszett ahogy le van irva, elkésziteni sem lehet nehéz, ki fogom ünnepek előtt próbálni. Köszönöm a receptet.