Barackos-szilvás pite recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 180 perc
Megnézték: |
Minden harapás más - az egyik barackos, a másik szilvás
- 1 kg nektarin
- 50 dkg őszibarack
- 50 dkg szilva
- 10 dkg cukor + a tetejére
- 3 evőkanál kukoricakeményítő
- 0.25 kiskanál őrölt szerecsendió
- 0.5 kiskanál narancsvirágvíz
- 1 db tojás
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 kiskanál porcukor
- 1 kiskanál só
- 22.5 dkg hideg vaj
Elkészítés
A tésztához a lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük, elmorzsoljuk a kis kockákra vágott vajjal, majd hozzáadunk 3.5 evőkanál hideg vizet. Gyorsan összegyúrjuk, labdát formázunk belőle, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.
A tésztát két részre osztjuk, és mindkét felét kinyújtjuk. Az egyiket piteformába tesszük, a másikat koronggá nyújtjuk, és mindkettőt legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.
A gyümölcsöket ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megszórjuk 10 dkg cukorral, majd szobahőmérsékleten 1 órát állni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A gyümölcsöket leszűrjük. A lébe belekeverjük a kukoricakeményítőt, visszaöntjük a gyümölcsre, majd hozzáadjuk a szerecsendiót és a narancsvirágvizet, jól átforgatjuk, és az egészet ráöntjük a tésztára.
A tésztakorongból kb. 2 cm széles csíkokat vágunk, és rácsosan befedjük vele a pitét. Az 1 cm-nél jobban túllógó részeket levágjuk, a többit pedig visszahajtjuk.
A sütemény széleit és a rácsot megkenjük az enyhén felvert tojással, majd meghintjük cukorral, majd alufóliával letakarva 40 percig sütjük.
Ekkor a hőmérsékletet lejjebb vesszük 175 fokra, a pitét további 40 perc alatt aranybarnára sütjük, majd egy rácson hagyjuk teljesen kihűlni.