Bárány paprikával és makarónival recept

Bárány paprikával és makarónival
3 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

115 perc

Megnézték:
1057

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez az olasz egytálétel kiválóan alkalmas családi vacsorának, mivel, miután betettük a sütőbe, marad időnk más dolgokkal is foglalkozni. Ne aggódjunk, ha nem tudtuk idejében kivenni, mivel a bárányhús annál finomabb, minél tovább puhul. Ciabatta kenyérrel tálaljuk.

4 személyre

  • 2 piros húsú paprika kimagozva és nagy kockákra vágva
  • só és fekete bors
  • 3 db babérlevél
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 nagy sárgarépa kockára vágva
  • 2 db zellerszár vastagon felkarikázva
  • 35 dkg makaróni
  • 25 dkg mogyoróhagyma félbe- vagy négyfelé vágva
  • 1 db citrom leve
  • 2 kiskanál világosbarna cukor
  • 40 dkg konzerv darabolt paradicsom
  • 50 dkg sovány báránylapocka felszeletelve, a zsíros részek levagdosva

A díszítéshez

  • 4 evőkanál petrezselyemzöld apróra vágva
  • 1 db citrom reszelt héja

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Egy nagy, tűzálló edényben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hússzeleteket, és magas hőfokon addig sütjük őket, amíg egyenletesen megbarnulnak (5 perc). Közben többször is megfordítjuk a szeleteket.

Hozzáadjuk a mogyoróhagymát, a sárgarépát, a zellerszárat, a piros húsú paprikát, a fokhagymát, és 3 percig pirítjuk őket. Beletesszük a paradicsomot a levével együtt, a bort, a citromlevet, a babérlevelet és a cukrot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az egészet jól összekeverjük, felforraljuk, és újból átforgatjuk. Lefedve a sütőben puhára pároljuk a húst (kb. 1 óra 15 perc).

Amikor a hús már majdnem kész, a makarónit egy lábas forrásban lévő vízben az újraforrástól számítva 10 percig vagy a csomagoláson található utasítás szerint épp csak puhára főzzük. Leszűrjük, és hozzákeverjük a bárányhúshoz. Megkóstoljuk, és ha kell, utánaízesítjük. Reszelt citromhéjjal és apróra vágott petrezselyemmel megszórva azonnal tálaljuk.

Tipp:

• A lapocka helyett használhatunk kockára vágott sovány báránycombot is. • Görögösen elkészítve 50 dkg darált bárányhúst 1 karikára vágott vöröshagymával teflonserpenyőbe teszünk, és zsiradék nélkül megpirítjuk. A húsból kiolvadt zsírt kiöntjük, majd a húst a hagymával egy nagy lábasba tesszük. Rászórunk 2 kiskanál összezúzott koriandermagot és 2 gerezd apróra vágott fokhagymát. 1 percig pirítjuk, majd hozzákeverünk 2 dl száraz fehérbort, 3 dl bárányhús- vagy zöldségalaplevet, 2 evőkanál paradicsompürét, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Lefedjük, és időnként megkavarva 30 percig csendesen főzzük. A kifőtt makarónival együtt hozzáadjuk még 1 citrom levét is, majd ellenőrizzük az ízesítést. Tálaláskor az adagok tetejére teszünk 20 dkg főtt babot, amelyet előzőleg 2 evőkanálnyi apróra vágott, friss mentalevélbe és petrezselyembe forgattunk.

Miért egészséges?

• A piros húsú paprika kiváló C-vitaminforrás – az azonos súlyú naranccsal összehasonlítva több mint kétszer annyi C-vitamin van benne. Megfelelő mennyiségű karotinoidot és bioflavonoidot is tartalmaz. Ezek fontos antioxidánsok, segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket és a rákot. • Amikor a zöldségeket a hússal együtt pároljuk, a zöldségek átveszik a szósz ízét, ezért érdemes a gyerekeket rábeszélni, hogy egyenek belőle. A nagyon válogatósak adagjából kiszedjük a húst, a zöldségeket pedig pürévé turmixoljuk.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 655 kcal (2751 kJ), fehérje 38 g, zsír 22 g (ebből telített 9 g), szénhidrát 81 g, (ebből cukor 17 g), rost 7 g, A, B1, B6, B12, C, E, folsav, niacin, cink, B2-vitamin, vas, szelén, kálium


Bárány paprikával és makarónival recepthez kapcsolódó receptek

Bárány paprikával és makarónival

Bárány paprikával és makarónival

Ez az olasz egytálétel kiválóan alkalmas családi vacsorának, mivel, miután betettük a sütőbe, marad időnk más dolgokkal is foglalkozni. Ne aggódjunk, ha nem tudtuk idejében kivenni, mivel a bárányhús annál finomabb, minél tovább puhul.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés