Báránycurry recept

Báránycurry

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
823

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Hétköznapi, a legtöbb háziasszony konyhájában megtalálható hozzávalókból is a hagyományos változatokhoz hasonlóan ízletes báránycurryt készíthetünk. A vérnyomásunk szinten tartása érdekében a lehető legsoványabb bárányhúsból vásároljunk a hentesnél.

4 személyre

  • 1 kiskanál olívaolaj
  • 35 dkg alaposan megtisztított kicsontozott, sovány bárányhús, 2 cm-es darabokra vágva
  • 1 db közepes fej apróra vágott vöröshagyma
  • 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 evőkanál frissen lereszelt gyömbér
  • 1 evőkanál currypor
  • 40 dkg karfiolrózsa
  • 30 dkg darabolt konzervparadicsom hozzáadott só nélkül
  • 1.25 dl víz
  • 20 dkg mélyhűtött zöldborsó
  • 5 evőkanál finomra vágott friss korianderzöld
  • 1.15 dl zsírszegény natúr joghurt
  • 2 evőkanál sima liszt (BL 51)

Elkészítés

Közepes lángon, teflonserpenyőben felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a bárányhúst, és néhány percig pirítjuk. Egy tálba vagy tányérra szedjük.

Beletesszük a serpenyőbe a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért, és gyakori kevergetés mellett megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a curryport, valamint a karfiolt, és összekeverjük.

Beletesszük a paradicsomot és a vizet, aztán felforraljuk. Viszszatesszük a bárányhúst a fazékba, lefedjük, és takarék lángon körülbelül 40 percig főzzük, amíg a hús és a karfiol is megpuhul.

Hozzáadjuk a zöldborsót és a korianderzöldet, és még 3 percig főni hagyjuk, amíg a zöldborsó átforrósodik. Egy kis tálban kikeverjük a lisztet a joghurttal. Behabarjuk vele az ételt, és állandó kevergetés mellett takaréklángon még 2 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik.

Tipp:

• A bárányhús helyett használjunk 35 dkg sovány marhahúst. Garnélacurry: Hús helyett 45 dkg nyers, megtisztított garnélával készítjük el az ételt. A garnélát 3 percig főzzük, majd kiszedjük egy tálba. A 3. lépésben csak a karfiolt adjuk az ételhez, a rákot nem. A főzési idő 20 perc. A főtt garnélát csak a behabarás (4. lépés) után tesszük bele.

Miért egészséges?

• A currypor egyik legfontosabb alkotóeleme, a kurkuma közreműködik az LDL- (káros) koleszterinszint csökkentésében, és gátolja a vérrögképződést. A vöröshagyma, a fokhagyma és a gyömbér hármasa, amely oly gyakori az indiai konyhában, rendkívül sok tápanyagot tartalmaz. Különösen gazdagok antioxidáns és fitovegyületekben, ezáltal segíthetnek a daganatos, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és más krónikus betegségek leküzdésében.

A recept tápértéke:

Energia 300 kcal, zsír 12 g (ebből telített 5 g), fehérje 27 g, szénhidrát 22 g, nátrium 150 mg (só 0,37 g), élelmi rost 6 g.


Báránycurry

Báránycurry

Hétköznapi, a legtöbb háziasszony konyhájában megtalálható hozzávalókból is a hagyományos változatokhoz hasonlóan ízletes báránycurryt készíthetünk.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés