Bárányhús tökkel és árpagyönggyel recept

Bárányhús tökkel és árpagyönggyel
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

100 perc

Megnézték:
1142

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az ír raguhoz hasonlóan ez a fogás is jó minőségű bárányhúsból készül sok zöldséggel és árpagyönggyel, ízesítőnek pedig babérlevelet meg kakukkfüvet használunk. Nem nehéz elkészíteni, a sütőből kivéve azonnal érezzük remek illatát, és az íze is csodálatos. Vörös brokkolival vagy kelkáposztával és sült burgonyával tálaljuk.

4 személyre

  • só és fekete bors
  • 2 nagy póréhagyma 2, 5 cm-es szeletekre vágva, összesen kb. 40 dkg
  • 2 db babérlevél
  • 2 nagy friss kakukkfűágacska
  • 2 db vöröshagyma hosszában négyfelé vágva
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 10 dkg árpagyöngy
  • 60 dkg sonkatök meghámozva, kimagozva és 2, 5 cm-es darabokra vágva
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld a díszítéshez
  • 2 db tarlórépa hosszában négyfelé vágva
  • 4 szelet bárányborda, a zsíros részek levagdosva
  • 9 dl forró bárányhúsalaplé lehetőleg házi

Elkészítés

A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 3-as fokozat). Egy nagy, tűzálló edényben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hússzeleteket, és mindkét oldalukat megpirítjuk. Kivesszük a húst, és félretesszük.

A hagymagerezdeket az edénybe tesszük, és kb. 5 perc alatt barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a póréhagymát, a sütőtököt meg a tarlórépát. Lefedjük, majd 5 percig óvatosan pároljuk.

Beleszórjuk az árpagyöngyöt, és állandó kevergetés közben 1 percig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével. Beletesszük a hússzeleteket, és hozzáadjuk a babérlevelet meg a kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk Felforraljuk, azután lefedjük. Betesszük a sütőbe, majd 1 és negyed óra hosszat pároljuk, mialatt a hús és a zöldségek megpuhulnak.

Kivesszük a sütőből, és 10 percig állni hagyjuk, hogy az árpagyöngy minél több levet magába szívjon. Megkóstoljuk, ha kell, utánaízesítjük, és a petrezselyemmel megszórva azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Pikánsabb az étel, ha a 3. lépésben néhány csepp Worcestershire-szószt vagy néhány gerezd összezúzott fokhagymát is teszünk bele. • Próbáljuk ki kockára vágott sárga- és karórépával, valamint burgonyával a sütőtök és a tarlórépa helyett. • Kiadós levest készíthetünk, ha olajban megpirítunk 35 dkg kicsontozott és kockára vágott sovány báránycombot, amelyről levagdostuk a zsíros részeket. A húst kivesszük az edényből, beleteszünk 2 apróra vágott vöröshagymát, 2 felkarikázott póréhagymát, 40 dkg kockára vágott karórépát és 20 dkg felkockázott sárgarépát. 5 percig fonnyasztjuk, majd hozzáadjuk az árpagyöngyöt, 1,3 dl forró bárányhús- vagy zöldségalaplevet, 2 babérlevelet és 1 evőkanálnyi összevágott, friss kakukkfüvet vagy 2 evőkanálnyi petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk, majd a húst visszatéve az edénybe 1 és negyed óra hosszat pároljuk a sütőben, míg megpuhul.

Miért egészséges?

• Az árpagyöngy zsírban szegény, de összetett szénhidrátokban gazdag, és a népi gyógyászat a nemi vágy serkentőjeként tartja számon. A római gladiátorok harc előtt árpát ettek, hogy erőnlétüket fokozzák, hasonlóan a mai kor atlétáihoz, akik a versenyek előtti este főtt tésztát vacsoráznak. • A sonkatök kiváló béta-karotin-forrás, amely a szervezetben A-vitaminná alakul. Az A-vitamin javítja az éjszakai látást. A sonkatök megfelelő mennyiségű C-vitamint és hasznos mennyiségű E-vitamint is tartalmaz. Ezek antioxidáns hatásúak, és csökkentik egyes rákfajták, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 418 kcal (1743 kJ), fehérje 30 g, zsír 15 g (ebből telített 6 g), szénhidrát 45 g, (ebből cukor 16 g), rost 7 g, A, B1, B6, B12, C, E, folsav, niacin, cink, vas, magnézium, kálium, B2-vitamin, kalcium


Bárányhús tökkel és árpagyönggyel recepthez kapcsolódó receptek

Bárányhús tökkel és árpagyönggyel

Bárányhús tökkel és árpagyönggyel

Az ír raguhoz hasonlóan ez a fogás is jó minőségű bárányhúsból készül sok zöldséggel és árpagyönggyel, ízesítőnek pedig babérlevelet meg kakukkfüvet használunk. Nem nehéz elkészíteni, a sütőből kivéve azonnal érezzük remek…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés