Barna búzakenyér recept

Barna búzakenyér
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

45 perc

Megnézték:
2698

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a recept mindig kisegít a bajból, ha nincs otthon elég kenyér! A tésztát rövid ideig, és csak egyszer dagasztjuk, azután kelesztjük, megsütjük – és már kész is van. Ráadásul a hozzávalókból szinte mindig van megfelelő készlet a kamrában.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

1 hosszúkás sütőformához: (30cm)

  • 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 kiskanál só
  • 2 kiskanál szárított élesztő
  • 1 kiskanál barna cukor
  • zsiradék a sütőformához
  • BL112-es búzaliszt a beszóráshoz

Elkészítés

A hosszúkás sütőformát gondosan kikenjük, majd félretesszük. A lisztet és a sót egy nagy tálba szitáljuk és összekeverjük. Hozzákeverjük az élesztőt, és a kupac közepén kialakítunk egy mélyedést. A cukrot 5 dl langyos vízben elkeverjük, és az elegyet a mélyedésbe öntjük.

Kézi mixer dagasztókarjával vagy fakanállal, középről kifelé haladva, a hozzávalókból ragacsos, meglehetősen híg masszát keverünk. A dagasztást kb. 2 percig folytatjuk, amíga tészta elválik az edény falától.

A tésztát az előkészített sütőformába töltjük. Langyos vízzel benedvesített konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.

A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük. A kenyeret vékonyan megszórjuk liszttel. Az előmelegített sütőben 30–40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Kivesszük a kenyeret a formából, és megkopogtatjuk az alját. Akkor sült át, ha tompán kong, és könnyűnek, levegősnek érezzük. A sütőrácsra tesszük, és addig sütjük tovább, amíg az oldalai megpirulnak, és ropogósra sülnek.

Süteményesrácsra tesszük, és kihűtjük. 5 napig friss marad.

Fűszeres kenyérEhhez a változathoz a kenyértésztát 2–3 kiskanál sóval, 1 evőkanál őrölt korianderrel, 1 kiskanál őrölt köménymaggal és 1 kiskanál őrölt édesköménymaggal ízesítjük.

TönkölybúzakenyérTeljes kiőrlésű búzaliszt helyett tönkölybúzalisztet használunk, a kenyér még könnyebb lesz, s kellemes aromát kap.

Tipp:

A tésztából – megfelelő méretű sütőformákban – 2 kisebb kenyeret is süthetünk. A sütés ideje 30–35 perc.n


Barna búzakenyér recepthez kapcsolódó receptek

Barna búzakenyér

Barna búzakenyér

Ez a recept mindig kisegít a bajból, ha nincs otthon elég kenyér! A tésztát rövid ideig, és csak egyszer dagasztjuk, azután kelesztjük, megsütjük – és már kész…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Barna búzakenyér recepthez

thumb
Receptvarázs - 2011. január 05.
Már láthatóak a hozzávalók, megtréfált minket az informatika :) Kösz hogy szóltál!
Vasorr - 2011. január 05.
Szívesen kipróbálnám, de sehogy se férek a hozzávalókhoz. Segítség! Köszi előre is!
Tálas Ottóné - 2010. december 10.
Jónak tartom ezért kipróbálnám,de nem tudok nyomtatni.A receptet, ha elküldenéd megköszönöm Üdv. Tálasné