Barnított vajas palacsinta sült körte-krémmel és vaníliás porcukorral recept

Barnított vajas palacsinta sült körte-krémmel és vaníliás porcukorral
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
76

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A palacsintát ki ne szeretné! Ezt a finomságot egy híres magyar séftől vettem át. Azt gondolom érdemes kísérletezni másféle kidolgozású tésztával. Az eredmény: csodásan finom ízletes töltésű, és ízű!

4 személyre

  • 10 db palacsinta
  • 150 gr vaj
  • 4 db tojás
  • 20 gr kristálycukor
  • 150 gr búzafinomliszt
  • 4 dl tej
  • 1 csipet só

Sült körte-krém:

  • 4 db körte
  • 4 evőkanál méz
  • 4 dl fehérbor, száraz
  • vaníliás porcukor
  • 100 gr porcukor
  • 1 rúd vanília

Elkészítés

Barnított vajat készítünk: A vajat addig sütjük közepes tűzön, amíg aranysárgán nem habzik, és kellemes dióillata nem lesz, majd félrehúzzuk, és hagyjuk kissé lehűlni.

Elkészítjük a palacsintatésztát: az egész tojást, sót, cukrot és a lisztet habverővel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tejet és a szénsavas ásványvizet, majd a langyosra hűlt, barnított vajat hozzácsurgatjuk, közben intenzíven keverjük. Igyekezzünk a vaj nagy részét a tésztába emulgeálni, de nem baj, ha pár csepp zsiradék marad a tészta tetején. A sütés előtt minimum 15–20 percet pihentetjük a kész tésztát.

Sült körte krém: A körtéket megmossuk, szárazra töröljük. A tepsi aljára sütőpapírt helyezünk, rárendezzük a körtéket, és előmelegített, 160 °C-os sütőben 45–60 percig sütjük. A körte akkor jó, ha kívül kissé ráncos, aranybarna, a gyümölcshús tapintása pedig puha. Langyosra hűtjük, majd a héj nagy részét eltávolítjuk. A sült körtehúst kanál segítségével lekaparjuk a magházról. Közben mézet karamellizálunk, hozzáöntjük a fehérbort, és a felére forraljuk. Beletesszük a sült körtehúst, villával kissé összetörjük. Félretesszük tálalásig.

Vaníliás porcukor: Jól záródó edénybe porcukrot teszünk, hozzáadjuk egy vaníliarúd kikapart belsejét, jól elkeverjük, majd a magházat is beletesszük, lezárjuk, és egy hétig érleljük. Egy hét elteltével a magházat kivesszük, a vaníliás porcukrot kávédarálóval átdaráljuk, vagy szitán áttörjük.

Tálalás: A palacsintákat hagyományos módon, forró palacsintasütőben sütjük. (Plusz zsiradék a sütéskor nem szükséges.) A kisült palacsintákat egymásra tesszük, közben többször megforgatjuk, hogy átgőzölődjenek és felpuhuljanak. Körtekrémmel gazdagon megkenjük, feltekerjük, és a vaníliás porcukorral megszórva fogyasztjuk.


Barnított vajas palacsinta sült körte-krémmel és vaníliás porcukorral recepthez kapcsolódó receptek

Barnított vajas palacsinta sült körte-krémmel és vaníliás porcukorral

Barnított vajas palacsinta sült körte-krémmel és vaníliás porcukorral

A palacsintát ki ne szeretné! Ezt a finomságot egy híres magyar séftől vettem át. Azt gondolom érdemes kísérletezni másféle kidolgozású tésztával. Az eredmény: csodásan finom ízletes töltésű, és ízű!

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés