Batátás kenyér batáta kenőkével recept

Batátás kenyér batáta kenőkével
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
ibi1950

Nehézség:

Elkészítési idő:

100 perc

Megnézték:
1801

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Főtt krumpli helyett batátával sütött kenyér receptje.

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A krémhez

  • curry ízlés szerint
  • őrölt gyömbér
  • apróra vágott lila hagyma
  • 10 dkg 10 dkg lágy vaj
  • 4 db batáta héjában megfőzve

A kenyérhez

  • 1 db batáta héjában megfőzve, majd pürésítve
  • 50 dkg liszt (kb.) (én a felét sima lisztből, a másik felét teljes kiőrlésű graham lisztből készítettem)
  • 2 lapos ek só
  • 3.5 dl langyos víz
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 1 kávéskanál ecet
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 2 ek olaj
  • 0 kevés olaj a sütőforma kikenéséhez

Elkészítés

A batátát héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd pürésítjük. 1 db-ot félreteszünk a kenyérhez, a többiből készül a krém. A vajjal kikeverjük és hozzáadjuk a fűszereket. Még nem próbáltam, de szerintem más fűszerezéssel is készíthetjük.

A kenyér elkészítése: a kenyérsütőgéppel bedagasztjuk a hozzávalókat, majd lisztezett deszkán átgyúrjuk, megformázzuk a kenyeret és a kiolajozott sütőformában egy félórás pihentetés után megsütötjük. Gázsütő 5-6-os fokozatán kb. 90 percen át sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Ezt a receptet visszaemlékezésből készítettem. Nagyanyám sütött ilyen kenyeret a sütőben, amikor a hófúvások idején nem tudott jönni a kenyeres autó. Ő főtt burgonyával készítette, én pedig azt helyettesítettem batátával. Mindenkinek merem ajánlani, mert nagyon ízletes lett.

Azért írtam a kb. fél kg lisztet, mert amikor a batátát belekevertem a lisztbe, annyira meggyengítette, hogy még kellett lisztet tenni hozzá, és azt nem mértem, valószínű úgy 5-10 dkg lehetett.


Batátás kenyér batáta kenőkével recepthez kapcsolódó receptek

Batátás kenyér batáta kenőkével

Batátás kenyér batáta kenőkével

Főtt krumpli helyett batátával sütött kenyér receptje.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Batátás kenyér batáta kenőkével recepthez

thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. március 04.
Kedves Ibi 1950!Köszönöm, hogy nem értettél félre, csak azt próbáltam érzékeltetni,hogy a jó hagyomáinkat sajnálattal veszem észre,mintha nem akarnánk megőrizni.Nekem is vannak ilyen receptjeim, azokat nem változtatom .Nigella Lawsont is azért kedvelem, mert hű a hagyományaihoz,de elválasztja a modern konyhát, a tradícióstól.Különben én is próbálgatom az édes burgonyát, de az eredeti recepteket kutatom fel.Már a kertemben is ültettem, de csak szép lila levelei voltak,és dísznövényként tartottam.Örülök,hogy van kedved kenyereket készíteni, és talán kedvet adtál hozzá, hogy én is próbálkozzam,mert az elektromos sütőben is meglehet sütni szépen.Üdv.
thumb
ibi1950 - 2013. március 02.
Kedves Zsuzsa!
Ebben az esetben engen a kíváncsiság hajtott, hogy milyen lehet a batátás kenyér. Szeretek kísérletezni. Igen, a batáta az édesburgonya , és édes is. Érdekes egyébként, hogy a kenyéren annyira nem jött ki az édes íze, hiszen csak egy szem került bele, viszont a kenyér álagát megváltoztatja. A batátás muffinnál, kimondottan jó a jelenléte. Azt olvastam, hogy az afrikai országokban az anyatej után ez a váltó élelmiszer, nem a sárgarépa, mint nálunk, annyira egészséges.Köszönöm a hozzászólásod.
thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. február 28.
Az édesburgonya, az édes.Nem mindeggy mert a mi burgonyánk keményítő tartalma magas,míg a Dél-Amerikaié alacsony.Nem hiszem hogy egy kenyérnek édesnek kell lenni,maradhattál volna Édesanyád eredeti receptjénél,az tradicionális.
thumb
Receptvarázs - 2013. február 04.
Kedves Ibi!
Kiegészítettük a receptedet a hozzávalókkal.
thumb
ibi1950 - 2013. január 30.
A kenyérhez:
Egy batátából a püré, kb. 50 dkg liszt, én felét sima lisztből a másik felét teljes kiőrlésű graham lisztből készítettem, két lapos evőkanál só, 3,5 dl langyos víz, egy mokkás kanál cukor, egy kávéskanál ecet, 2,5 dkg friss élesztő, 2 evőkanál olaj, és még egy kevés olaj a sütőforma kikenéséhez.
Azért írtam a kb. fél kg lisztet, mert amikor a batátát belekevertem a lisztbe, annyira meggyengítette, hogy még kellett lisztet tenni hozzá, és azt nem mértem, valószínű úgy 5-10 dkg lehetett.Most, csak egy része maradt le! Köszi, ha javítjátok. ibi1950.