Batátás kenyér batáta kenőkével

Batátás kenyér batáta kenőkével

Főtt krumpli helyett batátával sütött kenyér receptje.

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A krémhez

  • curry ízlés szerint
  • őrölt gyömbér
  • apróra vágott lila hagyma
  • 10 dkg 10 dkg lágy vaj
  • 4 db batáta héjában megfőzve

A kenyérhez

  • 1 db batáta héjában megfőzve, majd pürésítve
  • 50 dkg liszt (kb.) (én a felét sima lisztből, a másik felét teljes kiőrlésű graham lisztből készítettem)
  • 2 lapos ek só
  • 3.5 dl langyos víz
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 1 kávéskanál ecet
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 2 ek olaj
  • 0 kevés olaj a sütőforma kikenéséhez
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A batátát héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd pürésítjük. 1 db-ot félreteszünk a kenyérhez, a többiből készül a krém. A vajjal kikeverjük és hozzáadjuk a fűszereket. Még nem próbáltam, de szerintem más fűszerezéssel is készíthetjük.

A kenyér elkészítése: a kenyérsütőgéppel bedagasztjuk a hozzávalókat, majd lisztezett deszkán átgyúrjuk, megformázzuk a kenyeret és a kiolajozott sütőformában egy félórás pihentetés után megsütötjük. Gázsütő 5-6-os fokozatán kb. 90 percen át sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!