Baumkuchen recept

Baumkuchen
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
elvis

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
2309

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A Baumkuchen egy német sütemény, látványos, fatörzsre emlékeztet, de otthon is el lehet készíteni, mint egy tortát. Egyszerű és nagyon finom.

6 személyre

  • 5 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg étkezési keményítö
  • citrom vagy lime reszelt héja
  • vanília aroma vagy egy rúd vanília kikapart belseje
  • csokoládémáz

Elkészítés

A tojásokat felverem habbá, majd hozzáadom a cukrot, így is verem még, hogy még fehérebb és habosabb legyen. Sűrű, nehéz, halvány sárga habot kapunk. A vajat megolvasztom, és addig főzöm, míg enyhén karamellizálódik, de vigyázva, nehogy megégjen. Ezt a kissé barna, illatos vajat öntöm, nem túl forrón, a habhoz, miközben tovább verem habverővel. Beleteszem a vaníliát és a citrom reszelt héját. A lisztet és a keményítőt összekeverem, és apránként beleszitálom a habba, akár habverővel is el lehet keverni, de ne sokáig, nehogy összeessen.

Egy kerek formát kivajazok, az aljára vágok sütőpapírt, belenyomkodom. Az oldala maradhat csak vajasan. Néhány kanál tésztát elterítek a formában, vékonyan, mintha palacsintát sütnék, és 3-5 perc alatt megsütöm. (A sütőt 200 fokra előmelegítem előzőleg.) Ekkor kiveszem, és kenek rá még egy réteg tésztát, ezt is megsütöm, és így tovább, míg el nem fogy a tészta. A 3.-4. réteg után a sütőmet átkapcsolom, hogy csak felülről süssön, aki ezt nem teheti meg, az tegyen egy tepsit vagy fóliát a sütő aljára, nehogy az alsó réteg megégjen.

Ha kész, az oldalát óvatosan elválasztom a formától, kiborítom egy rácsra, és ha kihűlt, bevonom csokival.

A mázhoz fekete (én Lindt 70%-osat szoktam) csokit megolvasztok egy kis forró tejszínnel, ha nem olvadna meg, gőz fölött tovább olvasztom. Egy lap zselatint meglöttyintek rummal, egy kis forró vízzel feloldom, és azt is belekeverem a csokiba, hogy puha és fényes maradjon, de a zselatin nélkül is jó lehet, ha jó minőségű csokit használunk.


Baumkuchen recepthez kapcsolódó receptek

Baumkuchen

Baumkuchen

A Baumkuchen egy német sütemény, látványos, fatörzsre emlékeztet, de otthon is el lehet készíteni, mint egy tortát. Egyszerű és nagyon finom.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés